Äntligen har man förstått att bakom det som kallas arbetskraftsinvandring finns asylfusk.

| 28 november, 2019

Liberalerna sällar sig nu till Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och vill att arbetskraftsinvandrare som vill ta sina anhöriga till Sverige måste kunna försörja dem.

Bra, har man äntligen förstått att bakom det som kallas arbetskraftsinvandring finns asylfusk. Arbetskraftsinvandring används som ett sätt att få visum för att komma till Sverige i syfte att söka asyl. Mer än hälften söker asyl som flyktingar före eller efter ankomst som arbetskraftsinvandrare, även om det är oklart hur många som har beviljats asyl. Andra tar sig in i Sverige med arbetsvisum och går under jorden och blir så kallat ”papperslösa”.

Andra problem är människohandel och missförhållanden. Bedrägerier där kriminella plundrar välfärden exempelvis genom assistansfusk är mer än lovligt upprörande. Det har lett till att många som behöver assistans fått den indragen.

Antalet personliga assistenter som kommit till Sverige som arbetskraftsinvandrare var i fjol den sjunde vanligaste yrkesgruppen, cirka 250 personer. Brukarna kommer i sin tur ofta efter som anhöriginvandrare medan pengarna i flera fall hamnar hos den oseriöse anordnaren, kanske som betalning för ett uppehållstillstånd, skriver Kvartal.

Kvartal

SverigesRadio


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: