Sverigedemokraterna i Stockholm fick rätt mot Timbuktu i upphovsrättegången om textraden ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”

| 28 november, 2019

Foto: Fredrik Sandberg/TT & Sverigedemokraterna

Idag kom domslutet angående Jason “Timbuktu” Diakités stämning av Sverigedemokraterna i Stockholm för intrång i upphovsrätten till låten ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”. Det slutade med att Diakité och och Universal music publishing ska betala SD:s rättegångskostnader på 275 000 kronor. Enligt domen i Stockholms tingsrätt så har det fastslagits att frasen saknar verkshöjd. Att textavsnitt från låten som målet rörde inte är tillräckligt originella för att vara upphovsrättsligt skyddad.

För som SD sagt från början så har “Timbuktu” själv lånat textavsnittet, redan 1965 släppte amerikanska countryartisten Loretta Lynn låten ”Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die” och “Timbuktus” låt är en ren översättning av den textraden. Sen har liknande fraser använts av andra artister, såsom Joakim Thåström, Ewa Roos, Albert King, Peter Tosh något som tydligen inte Jason Diakité och Universal music publishing tydligen inte hade hört innan då han skrev sin text.

Så om någon har gjort intrång på upphovsrätten så är det han själv och inte Sverigedemokraterna i detta fall.
Rådmannen Alexander Ramsay säger i en kommentar efter domen lagts: ”Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat.”

Vad jag tycker är lite underligt är att ingen på Universal music publishing visste om de andra låttexterna då två av de artister som släppt låtar med liknande texter är svenskar och att de släppte sina alster långt innan “Timbuktu” släppte sin låt samt att originalet släpptes så tidigt som 1965 och att “Timbuktus” text där är en ren översättning från den engelska texten.
Så man kan fråga sig vad de på det musikförlaget sysslar med?

Men de vill väl bara tjäna pengar och bryr sig då inte om ifall de gör intrång på upphovsrätten.
Jason Diakité har efter domslutet avböjt att kommentera domen. Sverigedemokraternas advokat sade att min klient är nog väldigt nöjd med domen men jag har ännu inte hunnit tala med dem än. Han säger också: “Tingsrätten har avfärdat deras argumentering och var väldigt tydliga så jag har svårt att se att de skulle ha något för ett överklagande. Det kan också konstateras att domstolen var enig, det var tre domare och ingen har tyckt något annorlunda så det är en väldigt stark dom.”

Så man kan precis som Madeleine uttryckt i sin notis om domslutet att “karma hälsar på”, för det är karma när man försöker få upphovsrätt för en textrad man stulit rakt av från andra textförfattare. Jag tycker att både “Timbuktu” och Universal music publishing ska vara glada att de inte själva blir stämda för upphovsrättsintrång. För det hade nog varit mer rättvist och befogat i detta fall.

https://www.svt.se/kultur/sd-far-ratt-over-timbuktu-hade-ratt-att-anvanda-del-ur-lat-pa-affisch?fbclid=IwAR1tFrWrHAC8bjtag3o7qoXph6lmaNrOVCt-cSgvNZwJASvARPRyTuSqSMs
https://nyheteridag.se/bakslag-for-timbuktu-tvingas-betala-sds-rattegangskostnader/
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/3JKPQM/timbuktu-forlorar-mot-sverigedemokraterna

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •