Ann Linde KU-anmäld av Ludvig Aspling SD för hanteringen av den Irakiska försvarsministern och hans dubbla medborgarskap

| 29 november, 2019

Under gårdagen höll försvars- och utrikesutskottet ett möte för att diskutera den svenska Irakinsatsen och på mötet togs även frågan om informationsutbytet upp. Och då inte SD:s ledamoten Ludvig Aspling inte fick några tydliga svar på frågan om den Irakiska försvarsministern Najah al-Shammari eller som kan kallat sig här i Sverige Najah al-Adeli och hur länge regeringen visst om hans dubbla medborgarskap så valde SD att KU-anmäla utrikesminister Ann Linde. För enligt UD så fick de i början av oktober kännedom om att den irakiske försvarsministerns dubbla medborgarskap.

Mikael Lindström, pressekreterare hos Ann Linde, skriver i en kommentar till TT att informationen fördes vidare till försvarsdepartementet på tjänstemannanivå ”inom ramen för det normala informationsutbytet på regeringskansliet”. Men när anmälningar om krigsbrott kom in gällande al-Shammari den 10 och 11 oktober så ska UD och försvarsdepartementet inte fått kännedom om de uppgifterna som gällde utredningarna och anmälningarna i Sverige, inte förrän i samband med nyhetsrapporteringen förra veckan.

Ludvig Aspling menar i KU-anmälan att utrikesministern genom Sveriges ambassad i Bagdad borde ha känt till polisanmälan mot al-Shammari tidigare. Då Irakiska medier redan i mars rapporterade att al-Shammari har dubbelt medborgarskap, något som uppges strida mot den Irakiska konstitutionen.
Ludvig Aspling skriver att än mer allvarligt är det förhållandet att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist först förra veckan skall ha informerats, om dessa uppgifter, och det genom media, trots att svenska soldater finns på plats i Irak.

Mikael Lindström menar att Sverige inte har några synpunkter på om ett annat land har svenska medborgare som ministrar. Han skriver Att man har dubbelt medborgarskap föranleder inte per automatik misstanke om brott.
Förvisso är det inte något brottsligt i att ha dubbla medborgarskap, men det är väl ändå brottsligt när personen efter att fått medborgarskap åker tillbaka till det land han ska ha flytt från, samtidigt som de uppburet barn- och bostadsbidrag från den svenska staten?

De utreds nu för grovt bidragsbrott. Och samtidigt utreder även svenska myndigheter den irakiske försvarsministern för krigsbrott. Så man frågar sig verkligen om vad Utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde vet och när hon fått veta det?
För det hela är en soppa utan dess like. Det är något som den Moderatiska utrikespolitiska talespersonen Hans Wallmark håller med om.
Han säger: “Vi har dåliga erfarenheter i Sverige från Transportstyrelsen. Så det är viktigt att man säkerställer information och att riksdagen får rätt information.”

Men får de det när inte UD, försvarsdepartementet eller för den delen regeringskansliet rapporterar om sådana saker, utan att riksdagsledamöterna får läsas det i dagspressen?
Är inte detta ytterligare ett exempel på bristande informationsutbyte mellan olika myndigheter och regeringskansliet?
När Hans Wallmark får frågan av TT om inte detta borde vara information som delges från Polismyndigheten till Säkerhetspolisen och vidare till försvarsdepartementet, så svarar han: “Jo, och vi vet ju inte hur det har varit här.

Man frågar sig nu om inte nästa skandal inom det Löfvenska regerandet är i upprullning?
För som sagt var i så fall är det inte den första sådana under hans regerande. Man kan dock inte klandra Ann Linde allt för mycket då hon tillträdde som utrikesminister den 10 september 2019 och nog inte haft så mycket med just denna saken att göra då mycket av detta härrör ända tillbaka till 2015 då Margot Wallström satt på den posten. Men man kan klandra Löfven för att han inte hållit sig underrättad och man kan klandra alla de departement som är inblandade och som inte fört sakerna vidare.

https://www.expressen.se/nyheter/sd-ku-anmaler-ann-linde-for-irakhantering/?fbclid=IwAR3Ns9bW9T067q6KXoxbY10BticnsJXaePR7FLQPKdY5ZT6UZQnRqUOvJKQ

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Ann Linde KU-anmäld av Ludvig Aspling SD för hanteringen av den Irakiska försvarsministern och hans dubbla medborgarskap

 1. Mr Black

  Kan vi inte bara lägga ner Sverige. Det kommer aldrig att rätta till den skada som gjorts.

  Upplös landet och låt våra grannar ta de landområden dom vill ha sen får det väl bli fria kriget.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *