“Arbetarna tvingas att bajsa i skogen”

| 30 november, 2019

Somar Al Naher har fel ingångsvärden: Varför är de här från början och har de rätt att stanna i Sverige? Hur kan ”upplevd korruption” i Nicaragua vara grundande för att få stanna i Sverige? Här trodde man ju att förföljelse, våld och dödshot var själva ribban?

De som arbetar och lever i skuggorna gör det av flera anledningar, men gör det de dem uteslutande till offer? Varför lever de i skuggsamhället? Det är en fråga som inte ställs av Al Naher. 

Utvecklingen beror på en rad politiska beslut, främst under alliansregeringen. Nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, nedskärningar på Arbetsmiljöverket, obefintlig kontroll av arbetskraftsinvandrares löner och villkor, fortsätter Al Naher.

Vad som utesluts är ju att rödgröna politikers insatser till ”papperslösa” från början varit fel. Genom olika projekt och satsningar som kostat skattebetalarna miljoner har det satsat på dem som fått ett utvisningsbeslut, personer vars uppehållstillstånd har löpt ut eller återkallats och personer som aldrig har sökt något uppehållstillstånd. Hit hör också EU-medborgare och deras familjemedlemmar som saknar uppehållsrätt efter tre månaders vistelse i landet. Det handlar alltså om människor som av olika skäl inte har rätt att befinna sig i Sverige.

Eftersom de lever i “Skuggorna” är de också i en utsatt situation där de ofta tvingas bo med svartkontrakt och arbeta till slavlöner och under slavliknande förhållanden. Det är ett “skuggor”/skuggsamhälle som vi med måste arbeta för att få bort, inte förstärka. 

I vårt land har vi i demokratisk ordning beslutat om vilka lagar och regler som ska gälla för alla när någon söker asyl eller vill invandra till Sverige. Eller så borde det vara.

Det bästa som kan göras är att hjälpa dessa människor att återvända till sina hemländer. 

https://www.expressen.se/kultur/bocker/arbetarna-tvingas-att-bajsa-i-skogen/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp