När avgår Löfven? S-källor säger att han gör det 2021, men också att det kan bli tidigare. Allt hänger på SCB-undersökningen nu på tisdag.

| 30 november, 2019

Just nu pressas Löfven från alla håll kan man läsa på Aftonbladet, det är gängvåld, usla opinionssiffror, Och inte minst internt missnöje med Januariavtalet samt attacker från oppositionen om allt ifrån Arbetsförmedlingen till kärnkraft och migration. De usla opinionssiffrorna kan han nog leva med, men det som nog svider mest för honom är nog allt det inre missnöjet, den inre oppositionen mot JÖK-avtalet och samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna som medfört att partiet fått göra en massa eftergifter för att få sitta kvar på regeringsmakten.

Löfven är hårt surrad vid Januari-masten menar en S-källa som också frågar sig om han är rätt person att gå fram med i valet 2022?
Denna källa säger att det har många av oss som börjat fundera kring detta.
Så de rykten som nu går att han kommer att avgå som partiordförande vid kongressen i april 2021 kanske har rätt. Men valet kommer med stor sannolikhet bli hans eget då han fortfarande är omtyckt av de flesta i partiet.

Men hans avgång kan också komma tidigare, säger andra. Allt kan hänga på SCB-mätningen som kommer på tisdag och vad den visar, eller vad kommande opinionsmätningar visar då partiet säkert inte vill förlora allt för mycket opinionsstöd innan de ska välja en ny partiordförande.
Och därmed har rosornas krig börjat, vilken ska ta över efter den allsmäktige Löfven?
Hans eget val som han själv framfört är Magdalena Andersson. Men när även det interna missnöjet riktats mot hans närmaste krets så är frågan om de vågar välja henne som ny ledare för partiet?

För i så fall menar källorna att hon och de andra påtänkta partiledarna måste börja ta avstånd från JÖK:en om de ska ha någon chans. Detta eftersom de varit direkt inblandade i att ta fram den impopulära överenskommelsen. En av dem är Ardalan Shekarabi som anses med sina inlägg i sociala medier vara den som hittills markerat tydligast mot riktningen i avtalet, vilket har tolkats som att han gör sig redo för en partiledarkamp. Andra som också nämnts är Mikael Damberg och Tomas Eneroth samt avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och flera kommunalråd.

Många andra inom Socialdemokraterna menar att nästa års förhandlingar inom ramen för JÖK-avtalet kommer att bli avgörande för stämningen i partiet och Löfvens möjlighet att välja sin egen framtid. Källorna resonerar att om han lyckas få till rejäla S-vinster inför vårbudgeten så kan lugnet lägga sig. Och då måste framför allt bli mer pengar till krisande kommuner och sjukvårdsregioner. Men om han inte gör det, liksom om tisdagens SCB-undersökning visar att Socialdemokraterna även i den ligger sämre till gentemot Sverigedemokraterna så kan han nog se sin tid räknad långt tidigare än 2021.

Och frågar de Löfven själv om han är villig att träda tillbaka innan kongressen 2021 så har han sagt ”Jag är kongressvald” och därmed menar han att han sitter till kongressen oavsett om vad som händer. Jag tror nästan att han skulle mena att det är en “palatskupp” om han skulle avsättas av partistyrelsen innan kongressen 2021.
Aftonbladet skriver också att där förutom de ovanstående är även Anders Ygeman, Ann Linde, Annika Strandhäll och Boel Godner kommunalråd i Södertälje tänkta efterträdare till Löfven.

Och man kan inte annat än hålla med källorna i att Löfvens tid är nu räknad, och kanske räknad i bara dagar. En annan sak som också dessa källor har rätt i är att de tilltänkta efterträdarna behöver fortast möjligt ta avstånd från JÖK:en och även från den som förhandlade fram densamma. Om de inte gör det kommer partiet fortsätta dala i opinionsmätningarna och de kommer att förlora allt fler av sina kärnväljare, och det kommer till slut att gå för dem som det gått för många andra socialdemokratiska partier i Europa. De kommer att falna och dö då de tycker mer om makten än om folket de ska värna om.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/kJPB09/s-kallor-stefan-lofven-avgar-2021?fbclid=IwAR2Xj4zWn4te3MxGGVWWZqPG9uHXkdQFEX_Y1AHdycyeDGgLDjTYEpj9NaI

6 tankar på “När avgår Löfven? S-källor säger att han gör det 2021, men också att det kan bli tidigare. Allt hänger på SCB-undersökningen nu på tisdag.

 1. Christer Rosenborg

  Jag ska aldrig rösta socialsemokraterna igen.
  De tycker mer om nysvenskarna än sina egna väljare.
  Trotts att dom inte skött sig och har utvisningsbeslut.
  Får dom stanna i Sverige så dom ksn begå nya brott.
  Nej fom ska inte sitta i svenskt fängelse och kosta skattebetalarna en msssa pengar.
  Begår dom brott hsr dom bevisat att dom inte tänker sköta sig i Sverige.
  Så länge fängelsestraff existerar på straffskalan på brottet de begått ska de dirrkt utvisas.
  Detta gäller även för personer som inte kan styrka sin identitet

  1. Rogge

   Mycket bra, och Grattis du har äntligen vaknat. Välkommen till verkligheten.

 2. Jan-Ove Freidlitz

  Ska heller inte rösta någon mer gång på socialdemokraterna. Hoppas verkligen Stefan Löfven avgår och tar med sina kompisar +alla miljöpartister.

 3. Cecilia Stockman

  Tyvärr så många politiker tappar verkligheten så fort kommer inom maktens dörrar här och nu.kan inte leva med den gamla politik .som på 50 60 talet allt som kallas Demokrati s och SD ska alla ta sig i allt på tyvärr Har Åkesson pratar lov ord det gjorde Adolfs också innan de tog makten lyssna inte på den Svansången Ebba Thor kd .

  1. Jan T Carlsson

   Vem är Adolfs? Jag antar att det är Adolf Hitler du menar. Men om så är fallet, exakt hur är hans exempel relevant i svensk politik 2019? De som likt Löven tycker sig se likheter med SD i det tyska Nazistpartiet anno 1930 borde utbilda sig i frågan och därmed hamna rätt i verkligheten. Det finns nämligen inte den minsta likhet och att svamla fritt om nazismen är att förringa offren för totalitära politiska ideologier. Så mycket bildning att man förstår det har man rätt att kräva t.o.m av en socialdemokrat av dagens snitt.

Kommentarer är stängda.