Gretas slutresa till klimatmötet – från Lissabon till Madrid

| 3 december, 2019

I skrivande stund har Greta et al anlänt till hamnen i Lissabon. 

Här kan familjen Thunberg välja mellan att åka buss till Madrid eller välja tåg som borde vara det smartaste (gud vad jag hatar det ordet) ressättet med tanke på att Greta inte vill göra något CO2-avtryck. 

Men nu blir det en smula besvärligt. Nästa tillgängliga tåg från Lissabon till Madrid avgår torsdag 6/12 kl 21:30. Tågen den 3, 4 och 5:e är fullbokade. Resan tar ca 11 timmar vilket betyder att de skulle anlända Madrid först på fredag 7/12 ca 08:30. 

En kvalificerad gissning ger vid handen att man åker buss i stället. Buss finns den fr.o.m. 4/12 och är man early bird tar man bussen som avgår 09:30 och man är då framme i Madrid 4/12 17:45. 

Bussalternativet ger ett CO2 avtryck på 822 gram per km vilker för sträckan 629.4 km ger ett totalt utsläpp av ca ett halvt ton CO2. I Gretas fall får hon tumma lite på samvetet – om hon väljer detta alternativ. 

Tummat på samvetet har hon redan måst göra. Kaptenen på båten, Nikki Henderson har redan flugit sträckan England – Norfolk, VA.  

I genomsnitt släpper ett passagerarplan ut ca 1 300 gram CO2 per km. 

Sträckan London – Norfolk, VA är ca 6 000 km. Utsläppet blir då 7. 8 ton CO2. En kvalificerad gissning ger vid handen att Nikki Henderson flyger tillbaka till England. Sträckan Lissabon – London är 1 585 km varmed vi får ett utsläpp på ytterligare 2.0 ton CO2. Summan för Nikki Hendersons flygturer genererar därmed 9.8 ton CO2. 

Hyckleriet når som vanligt inga gränser. Folket är helt förblindat och har inte förmågan att se genom klimatbluffen. Eller så vill man inte. 

Vi måste vara bättre än så. 

Jan-Ove Malmgren

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *