Nej regeringen, ni har inte löst LSS, ni har bara putsat fasaden.

| 3 december, 2019

Ordförande i RBU (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) Maria Persdotter skriver idag i en debattartikel att regeringen inte löser LSS-krisen med det de gör. De försöker bara putsa fasaden. Och att det nu är dags för dem att skärpa sig. För både regeringen och dess stödpartier har under en tid nu försökt sätta bilden av att krisen i personlig assistans är på väg att lösas. Men inget kan vara mer fel enligt Persdotter. Istället så kommer nu LSS att få hårdare skrivning som leder till att det blir ännu svårare att få personlig assistans.

Hon menar att regeringen tar ett steg fram och två steg tillbaka och försöker bara putsa fasaden. Nu kommer förslag att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Men tyvärr kommer krisen att eskalera istället för att lösas. I en gammal dom i högsta instansen från 2009 som säger för att få räkna ett behov som grundläggande så måste behoven vara mycket personliga och integritetskänsliga. Det är den domen som gjort att utredarna får stå med stoppur för att mäta hur lång tid det tar att ta på kläderna närmast kroppen och inte de övriga kläderna.

Det är den domen som bestämmer hur lång tid det tar att borsta tänderna, men inte hur lång tid det tar att ta på tandkräm på tandborsten. Eller den tid man får hjälp att föra en sked mat till munnen men inte hur lång tid det tar att tugga maten, och så vidare. Persdotter skriver att det är en pervers jakt på minuter, sekunder och hundradelar för att kunna avslå ansökningar på personlig assistans. Hon fortsätter med att skriva att domen som kom 2009 var en katastrof när den kom.

Den är okunnig och fördomsfull och den bröt mot lagen och dess förarbeten. Hon menar också att de jurister som satte sina namn under domen borde skämmas. Och nu när regeringen lägger förslaget om andning och sondmatning hade de en chans att rätta till denna rättsskandal, men istället så väljer de att skriva in domens formuleringar i det nya lagförslaget. Detta kommer att bli förödande för alla som behöver LSS. Att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning är i många fall en vandring på en knivsegg.

För försäkringskassan har nämligen utvecklat en parallell verklighet när barns assistansersättningar ska bedömas. Man talar om normalt föräldraansvar. Vad de menar med det är otydligt och rättssäkert.
Är det att hjälpa en 10-åring på toaletten, att torka rumpan, eller att hjälpa denna att duscha?
Är inte detta ett ganska ovanligt för en förälder att göra till ett friskt barn?
Men detta är vardag för många föräldrar med funktionsnedsatta barn som får göra det. Så det är ett onormalt föräldraansvar, men i försäkringskassans ögon är det de normala och kan då således avslå ännu fler assistansansökningar.

Maria Persdotter skriver att konsekvenserna av detta blir utslitna föräldrar, syskon som far illa och barn med funktionsnedsättningar som inte får möjlighet att leva som andra, som det var så vackert formulerat i lagen. Det innebär att barn får flytta till barnboende, inte för att föräldrarna vill det eller för att det är det bästa för barnet, utan för att situationen blir helt ohållbar och familjerna håller på att gå sönder.
Är de det regeringen och dess stödpartier vill frågar man sig, är det för att gömma dessa barn så de inte syns i vårt samhälle?

Ja, denna frågan är verkligen motiverad med tanke på alla neddragningar som skett inom LSS. Nu har regeringen ett ypperligt tillfälle att stoppa Försäkringskassans ofog att kalla allt för normalt, men istället slår man fast att nuvarande hållning ska gälla. Den 1 januari blir FN:s barnkonvention lag i Sverige och slår då fast barns rättigheter, men inte alla barns rättigheter. Barn med funktionsnedsättningar och deras familjer kommer att fara precis lika illa efter den 1 januari precis som de gör nu.

Sverige fortsätter att bryta mot konvektionen var dag och det är en skam att de inte kan värna om de barn som har allra störst behov. Så skärp er regeringen. Lös assistanskrisen inget annat duger.
Nä, det duger inte med att bara blunda för alla de de varningar som kommer från de funktionsnedsatta. Det duger inte att gömma sig bakom en massa utredningar. Det enda som duger är att göra om och göra rätt Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi.

https://www.aftonbladet.se/a/MRvWLr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •