Erik van der Heeg på Facebook: Ett etiskt dilemma?

Mycket hallå kring moderatledaren Ulf Kristerssons löfte till förintelseöverlevaren Heidi Fried om att “aldrig samarbeta med SD”.

Där ser man vådan av att alltför lättvindigt lova saker. Antikens gamla stoiker brukade säga att man aldrig skall lova någonting överhuvudtaget.

Stoikerna brukade dock modifiera detta genom att säga ungefär som så “att om du nu blir tvingad att avge ett löfte, så måste det handla om något där du kontrollerar samtliga aspekter av vad frågan handlar om”.

Det gjorde inte Kristersson här. Han har nämligen inte makt att själv lova någonting för Moderaternas vidkommande vad gäller med vilka de ämnar samarbeta i framtiden.

När han pratade med Fried gav han ett löfte som bara kan gälla honom själv, men som Fried säkerligen uppfattade som ett löfte som gällde hela partiet (vilket Kristersson inte har någon kapacitet att avge).

Kristersson lovade alltså en äldre dam någonting för att vara snäll, men detta kan bara gälla honom själv som privatperson – och alltså inte i egenskap av partiordförande. Däri ligger ett dilemma som är Kristerssons, och ingen annans.

Ett bra tips är att innan man gör något alltid tänka: “Vad skulle antikens stoiker ha gjort med det här?”

Erik van der Heeg på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *