Kristersson och Åkesson möttes under torsdagen i enskilt möte där kriminalpolitiken, migrationspolitiken och energipolitiken diskuterades.

| 5 december, 2019

I går träffades Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson för ett 45 minuter långt möte på Kristerssons arbetskontor i riksdagen för att tala politik. När mötet var över så sade Kristersson att det var ett givande möte, med mycket allvar och eftertanke. Och att det var hög tid att de möttes. Anledning till mötet var enligt Kristersson för att Moderaterna söker stöd i riksdagen för att bland annat kunna ändra invandrings-, kriminalitets- och energipolitiken.
Kristersson sade: “Det är något jag tänkt under en längre tid, men den utlösande faktorn var när regeringen bjöd in till samtal om gängkriminaliteten utan att bjuda in Sverigedemokraterna. Det tycker jag var att gör spel av en fråga som bör tas på blodigt allvar.

Han sade också att han vill prata med alla om hur man löser praktiska och konkreta problem.
Och fortsatte säga: “Vi fokuserade på den grova kriminaliteten, gängkriminaliteten, allt det som regeringen nu inte vill göra. Vi har skarpa förslag där vi uppfattar det som att Sverigedemokraterna ligger ganska nära oss i analys och förslag.
Men när Kristersson får frågan om detta är en början på att bilda ett konservativt block så svarar han: “Nej, det är inte aktuellt, jag vill bilda en borgerlig regering. Och just nu är det Moderaterna och Kristdemokraterna som är kärnan i det borgerliga projektet.”
När sen journalister frågar Jimmie Åkesson om mötet så tyckte även han att mötet var givande och konstruktivt första möte.

Han sade: “Det finns ju uppenbara möjligheter att göra något gemensamt, inte minst i energipolitiken och kriminalpolitiken där vi har en möjlighet att faktiskt skriva lag i riksdagen och få igenom den.”
Åkesson menar också att det nu mer konkreta samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är ”en välsignelse från båda partierna”. Och vad som konkret kommer att komma ut ur samtalet kommer väljarna att bli ”varse om ganska snart.”
Men han liksom Kristersson säger att det inte blir något konservativt block i det närmaste. För även om han menar att det är en naturlig utveckling utveckling så kommer det att ta tid.

Och det första som gäller nu är att oppositionen måste vara offensiv, inte minst i relation till JÖK-en och den vänsterliberala majoritet som nu styr Sverige.
Man kan inte annat än hålla med Åkesson att det viktigaste nu är inte bilda ett konservativt block, för det kommer säkert sinom tid. Det viktigaste är nu att opponera offensivt och få så många av JÖK:ens förslag fällda i riksdagen. För de flesta av JÖK-ens förslag är farliga för Sverige och för sammanhållningen i landet. För när man hör hur två av JÖK-partierna talar om att den restriktiva migrationspolitiken bör avslutas och släppas fri igen. Eller när ett av regeringspartierna talar om att det inte är något problem med att stänga ner 40 procent av elproduktionen så är deras politik farlig.

Det dröjde dock inte lång tid efter att mötet blev känt förrän reaktionerna och fördömandena kom från de vänsterliberala partierna, precis som när Busch Thor träffade Åkesson i somras. Gruppledare för Socialdemokraterna Annelie Karlsson sade i en nedsättande ton under nyhetssändningen i Rapport: “Vi ser rörelsen i det här huset, det är ingenting som förvånar oss.”
Löfven kommenterar mötet i en skriftlig kommentar med att: “Dagen efter att Moderaterna petats ner som Sveriges tredje största parti lämnar alltså moderatledaren definitivt över taktpinnen i oppositionen till Jimmie Åkesson.”
Han fortsätter sen med: “Jag noterar att samarbetet mellan de brunblåa har fördjupats. Den politik som kommer fram ur sånt samarbete kan aldrig vara bra för svenska arbetare eller välfärden.

Då kan man ställa sig frågan till Löfven om det är bra för den svenska arbetaren eller välfärden att slopa värnskatten som nu JÖK-en ska göra?
Där kommer fler kommentarer från det Socialdemokratiska partiet, Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar mötet med: “Det är nu tydligt: SD + M = sant. För den som följer svensk politik på nära håll kommer det här kanske inte som någon överraskning, vi har ett högerkonservativt block i svensk politik, och där en röst på Moderaterna är en röst på Sverigedemokraterna och tvärtom. Tillsammans står de för en klassisk högerpolitik.”

Men då frågar jag mig om det är mer oroväckande än att Socialdemokraterna lämnat över regerandet åt Miljöpartiet, Centern och Liberalerna och deras extrema liberala och i många fall samhällsfarliga politik?
Även Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uttalade sig men i en skriftlig kommentar: “Vi noterar att ytterligare en partiledare bryter sitt löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är mycket oroväckande”.
Ebba Busch Thor har också kommenterat Kristerssons och Åkessons möte men i mer positiva ordalag.
Hon skrev på Twitter: “Våra enorma samhällsproblem kan aldrig lösas om inte vi politiska ledare kan samtala och förhandla. Landet har varit lamslaget alldeles för länge av konstruerade politiska låsningar. Ju förr vi kommer förbi den blockeringen, desto bättre.

Det har inte presenterats någon kommentar från Sabuni eller från Sjöstedt ännu, men de kommer säkert sinom tid.
Vad beträffande kommentarerna från Socialdemokraternas företrädare så är de i det närmaste förutsägbara. Socialdemokraterna är rädda, de är väl i det närmaste skräckslagna nu sedan SCB:s opinionsmätning släpptes i tisdags. För de vet att om de inte får ordning på det som händer inom kriminaliteten, energiförsörjningen eller för den delen inom migrationsområdet så kommer de inte längre vara Sveriges största parti efter nästa val. Det är inte heller säkert att de ens är Sveriges andra största parti. För Sveriges väljarkår har sett allt för många gånger att Socialdemokraterna är ett lamslaget parti som bara söker makten för maktens skull och inget annat.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsta-direkt-mote-mellan-kristersson-och-akesson?fbclid=IwAR1CZ13CxntqewtnG6W2zpVAFyiG6axE-fhaq07LoC6d2DBGIJxVqSI-xFk
https://www.expressen.se/nyheter/kristersson-har-haft-mote-med-akesson/?fbclid=IwAR0-AEAmQgccNonQqJuqyB98Ca__9GI1onlHqd_lZJgEqXrD4LuZ_dUr8sI
https://www.svt.se/nyheter/socialdemokraternas-gruppledare-vi-har-ett-hogerkonservativt-block-det-blir-tydligare-och-tydligare?fbclid=IwAR0gf9TIp4_ulUYTwbU5m3SFXqX-aetr9_xd_8C8SsbiYqamLCB9zM7hyAE
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/opyQQ7/kristersson-och-akesson-i-enskilt-mote
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/0nzxdA/lofven-samarbetet-mellan-de-brunblaa-har-fordjupats