Tino Sanandaji: Mottot bland tokideologer inom C är Reality be damned, full speed ahead.

Sverige riskerar åter regeringskris, och medan partispelet är oinspirerande är de intressant att skriva lite om substansen bakom misstroendeomröstning.

Vad det handlar om att är Centerpartiets chefsideolog Martin Ådahl är besatt av privatiseringsexperiment att ersätta Arbetsförmedlingen med privata utförare. C har trots massiv kritik krävt detta i sina 73-punkter för att stödja Löfven.

Det är ingen riktig liberalisering utan fråga om att skattebetalare finansierar privata aktörer, vilket ofta är sämsta av båda världar. Finansiären saknar kontroll, medan företag inte verkar i en riktig marknad och därför får konstiga incitament som inbjuder till fusk och ineffektivitet. Något liknande testades av Alliansen som införde jobbcoacher och etableringslotsar, med katastrofala och komiska konsekvenser, från hypnoskurser till rekryteringsförsök till ISIS:

”Vidden av det hela är organiserad brottslighet, hot, människosmuggling och utpressning. Man handlar med folkbokföringsadresser och fuskar med hela systemet”. ”Vi har haft dödshot till våra medarbetare som riktats från representanter från lotsföretag.” ”De vill först och främst att vi ska hjälpa dem med att ta hit deras anhöriga till Sverige, sen vill de ha bostäder, datorer och telefoner eller Ipads. Alla kräver datorer, de frågar till och med vilket märke de får”

Trots detta momentana fiasko lärde sig C ingen läxa och vill göra något liknande på större skala. Tvärtom gick deras tankesmedja Fores och hyllade lotsreform som “en lovande start”!

För att förstå detta måste ni inse att Martin Ådahl och Annie Lööf är ultraideologer, produkter av en sektliknande miljön Stureplanscentern. Alla de idéerna de som vuxna driver är samma ungdomsradikalism de fick lära sig som unga, och som verkar bli deras religion, trots kritik från forskare.

C hatar Arbetsförmedlingen nästan lika mycket som gränser, och slirar ofta med fakta. Exempelvis låtsas man att bara 1% av jobb fås genom Arbetsförmedlingen, när totalsiffran är ca 10%, och ca 30% av de som faktiskt är inskriva och får jobb anger att de fick hjälp av Arbetsförmedlingen. Andra har varnat att 114 av Sveriges kommuner överhuvudtaget saknar privata alternativ.

C är dock så ideologisk självsäkra på sina idéer i bunkern att de är villiga att vidta radikala åtgärder utan att oroa sig för konsekvenser. Martin Ådahl citat om att Sverige som första välfärdsstat i världen skulle ha fri invandring som lösning på den ekonomiska krisen(!) 2010 sen är talande.

“det skulle inte innebära så stora förändringar som vi kanske tror”.

“Chocken skulle nog inte vara ekonomisk. Det är snarare rädslan som är hotet och vi måste börja jobba för det nu”

”Vi kommer att se tillbaka på dagens gränser som vi idag ser på slaveriet”

Detta galenskap sa Martin Ådahl inte som tonåring utan som vuxen, så ingen bör förvånas över fanatism om Arbetsförmedlingen. Mottot bland tokideologer inom C är Reality be damned, full speed ahead.

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •