Aftonbladet/Demoskops decembermätning

| 6 december, 2019

I dag kom Aftonbladet/Demoskops decembermätning, och ytterligare en månad och ytterligare en månad visar det sig att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti. Det räcker inte ned att de bara är störst, de fortsätter att växa. Vid denna mätningen har SD ökat med 1,4 procent sedan förra månaden. Och med detta har de vuxit med åtta procentenheter sedan valet 2018. Demoskop försöker att förklara detta med att mätningen gjordes innan misstroendeförklaringen som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lämnade in misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

Och även om även Socialdemokraterna ökade i denna mätning så har deras stöd minskat sedan valet med med fyra procentenheter. Så den återhämtning som nu denna undersökningen visar är inte någon större återhämtning. Det är som de beskrev i Opinion live i går, Socialdemokraterna är på ett sluttande plan och det har de varit under lång tid. Och detta håller Socialdemokraternas
partisekreterare Lena Rådström Braastad med om när hon intervjuades i Expressen. Där hon sade att partiet oavsett opinionsläget är partiet inne ”i ett tufft läge”.

Hon säger vidare: ”Socialdemokraterna har varit inne i ett samarbete där jag också tror att vårt förtroende påverkats. Och vi har haft en situation i Sverige där det är skjutningar, sprängningar och det är självklart att människor oroas över detta. Samtidigt som man tittar på regeringen och tycker ”vi vill ha snabba resultat”.”
Men varför har då de inte gjort något åt situationer som de själva säger de förlorar förtroende av kan man fråga sig?
Kan det bero på att partiet inte har några svar på dessa frågor, eller beror det på att regerings samarbetspartner motarbetar Socialdemokraterna i de frågorna?

Braastad menar dock att partiet legat i liknande situationer förr och har då visat att de kunnat vända det. Hon är övertygad om att de kommer att klara av det än en gång.
Men för att återgå till Opinion live-sändningen i går så var de som var där inte så övertygade om att Socialdemokraterna kommer att göra det. Dör var många av dem som var socialdemokrater som menade att partiet var på fel väg och att de förlorat sin identitet i och med att de inte för en socialdemokratisk politik längre. Och det kan man inget annat än hålla med om. För den politik som Socialdemokraterna för nu ligger milsvitt från den politik de förde när man växte upp under 1960-70-talet, då de värnade om svenskarna och deras välgång.

I denna mätningen fick partierna dessa resultat.
Vänsterpartiet: 7,9 procent vilket är en minskning med 1,9 procent från förra mätningen.
Socialdemokraterna: 24,3 procent, en ökning på 2,1 procent.
Miljöpartiet: 4,4 procent, en minskning med 0,4 procent.
Centerpartiet: 9,6 procent, en ökning på 1,9 procent.
Liberalerna: 3,9 procent, lika som förra mätningen.
Moderaterna: 17,5 procent, en minskning på 0,3 procent.
Kristdemokraterna: 5,9 procent, en minskning på 1,7 procent.
Sverigedemokraterna: 25,4 procent, en ökning på 1,4 procent.
Övriga partier: 1,1 procent, en minskning på 1,1 procent.

https://www.expressen.se/nyheter/sd-storsta-parti-for-andra-gangen-i-rad/
https://www.aftonbladet.se/a/nar6Qd