Det finns inga gratisluncher – någonstans får man ändå betala

| 6 december, 2019

Jag tycker inte synd om dem. Inte ett dugg. Det handlar om vuxna människor som haft samma förutsättningar och förmåga att tänka självständigt som alla andra. Jag tänker på de do-gooders som försökt köpa sig fria från ett påtvingat dåligt miljösamvete. 

Det handlar i det här fallet om alla de Teslaägare som efter en shoppingrunda under Black Friday i Kettleman City, CA såg sig själva strandade i en kilometerlång kö fram till en laddstation. Eller som någon sa “jag slår vad om att de hellre hade köpt bensindrivna bilar.”  

För att spä på eländet ytterligare så påverkar parallell laddning av så många bilar ned laddtiden. 

Laddstationens 40 uttag räckte inte långt när det gällde trycket från hundratalet bilar. Beräknad laddtid upp till 75 minuter per bil. 

Det beräknas finnas ca 400 000 Tesla Model 3 i Amerika. Populariteten och den stora försäljningen har synliggjort konstruktionsfel eller funktionsfel i laddstationerna och nu visar det sig att detta inte är ett nytt problem. 

Dagen innan cirkulerade en video ‘Tesla Energy Crisis’ visande en kö med femton Teslor. En Tesla  Model S tar ca 20 minuter att ladda 50 procent av batterikapaciteten och ca 40 minuter att ladda 80 procent. Vill man ha full laddning får man vänta i en timme och en kvart. På företagets hemsida kallar man det ”världens snabbaste laddningsnätverk”.

“Supercharger-stationer är bekvämt belägna nära önskvärda bekvämligheter som restauranger, butiker och WiFi-hotspots. Varje station innehåller flera superladdare för att snabbt komma tillbaka på vägen, säger företaget. Begreppet snabbt är onekligen tänjbart. 

Man får väl göra som på svensk glesbygd, där det är tio mil till affären enkel resa, och ha ett släp med ett portabelt dieseldrivet elverk. 

Jan-Ove Malmgren
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7755753/Chaos-California-Tesla-drivers-stranded-hours-half-mile-long-line-charge.html

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •