Att hundratals personer är registrerade på samma adress är ett gammalt problem som med gällande regler är omöjligt att råda bot på

| 8 december, 2019

Flera hundra personer är t.ex. registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm. Det finns andra exempel och man har känt till problemet i princip sedan samordningsnumren infördes vid sekelskiftet. 

Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det – men varför skulle de bry sig?

Ett gammalt problem poppar alltså upp till ytan igen. Senast det skrevs om det var för drygt ett år sedan men fenomenet har varit känt längre än så. 

Myndigheterna har alltså varit medvetna om detta länge men har inte vidtagit några åtgärder för att få stopp på problemet. Man kan tycka att det vore tämligen enkelt att lagföra de som olagligen skriver sig på en adress men det är här som samordningsnumren ställer till problem igen. 

Om man vet att det finns 870 000 personer i Sverige med samordningsnummer där man inte känner till identitet, inte vet ålder, inte vet vilket land personen kommer från och var denne är bosatt, om personen ens befinner sig i Sverige, hur ska man då komma till rätta med problemet? Det enkla svaret är att det inte går. 

Varför man pytsar in tusentals okända människor i Sverige utan några krav alls är i sig upprörande men föga förvånande. 

Samordningsnummer infördes i Sverige den 1 januari 2000. En motivering var ökat antal kontakter med utländskt bosatta, delvis som resultat av EU-medlemskapet, exempelvis sommarstugeägare. Man såg en risk för att personnumren skulle ta slut för vissa datum. Kanske hade det varit enklare att göra om personnummersystemet?

Fram till 2010 hade samordningsnummer skapats för 400 000 personer, varav omkring 150 000 bedömdes bo och arbeta i Sverige. Bedömdes bo och arbeta i Sverige. VM i gissning skulle jag vilja säga. 

Fram till 2017 hade samordningsnummer skapats för 750 000 personer, men alla lever inte eller befinner sig inte i Sverige, och många har även fått ett personnummer. Idag vet i sog sagt att 870 000 personer har samordningsnummer men vi vet alltså inte var de befinner sig och trots att det är olagligt att skriva sig på en adress där man inte bor så kan man inte lagföra dem. 

Hur införskaffar man sig samordningsnummer? Man behöver ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Det får du av folkbokföringen på Skatteverket. Lika enkelt som att handla över nätet. Därefter har man tillgång till bl.a. sjuk- och tandvård. 

Har man ett samordningsnummer och kommer från EU/EES kan man också kvittera ut barnbidrag bara man skaffar ett samordningsnummer för den förmånen är bosättningsbaserad och då är vi tillbaka till början igen. Man skriver sig på en adress och vips har man tillgång till hela den svenska välfärden. 

Nu väntar jag bara på att stolpskottet ska framträda i TV och säga “vi har varit naiva” med tillägget att det är Sverigedemokraterna fel. 

Jan-Ove malmgren

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/det-har-ar-ett-smorgasbord-for-de-kriminella https://www.hemhyra.se/tips-rad/sa-ska-du-vara-folkbokford-att-inte-bryta-mot-lagen/ https://www.hemhyra.se/nyheter/allt-fler-fuskar-med-felaktiga-adresser/ https://www.hemhyra.se/nyheter/myndigheterna-star-handfallna/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Att hundratals personer är registrerade på samma adress är ett gammalt problem som med gällande regler är omöjligt att råda bot på

  1. Pingback: Organiseringen av vårt land förhindrar transparens och därmed förmåga att överblicka läget och vidta rätt åtgärder #crime #sweden #terror – Hexanmexan "shake my hand?"

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *