2902: Konstens behov av censur

| 9 december, 2019

FOTO: BJÖRN LINDAHL
Marie Rashid från Järfälla kommuns internservice visar Lenny Clarhälls trärelief ”I Amelins anda” som plockats ner från kommunhusets väggar på begäran av kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M). Verket visar bland annat Karl Marx skrift ”Kapitalet”.

I Aftonbladet oroar sig Frida Sandström för ”en hård höst för den fria konsten”. Inte för att det finns så mycket mer än två kommunistöverkänsliga ingripanden från kommunerna i Nacka och Järfälla. Jämte en obligatorisk Sölvesborgare. Det är helt korrekt att klaga. Illusionen att vi fortfarande befinner oss i ett tillstånd där konsten pressas tillbaka av konservativa krafter kan vara värd att underhålla. Det verkliga problemet är att de små politiska framstötar som görs är en helt given norm för dagens konst. Men ett obetydligt motstånd är bättre än inget alls.

Angående Sandströms kommentarer om vänstersidans censur tar den upp exemplet med Dana Shutz målning. Det rörde sig visserligen om en kommentar till brotten mot afroamerikaner men blev föremål för starka protester eftersom hon ansågs att som vit kvinna inte ha rätt att återge något sådant. Sandström är med på protesten eftersom den skall komma från ”ekonomiskt underlägsna subjekt”. Särskilt underlägsna torde de inte vara och det blev lite för mycket av det goda den här gången. Men det finns en rad andra exemplar på liknande dårskap.

Att det inte blir så mycket vänstercensur hänger naturligtvis samman med att konstvärlden är vänsterstyrd och att curatorer och andra agenter självfallet undviker sådant som inte passar in i scenariot.

Tyvärr är det inte mycket att komma med i dagens konstcensurering. Vi kan bara hoppas på lite mer för att få fart på en alltför stillsam samstämmighet.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003