Dra ner på köttkonsumtionen – nej tack

| 9 december, 2019

Nu har det spridit sig till sonens skola. En påtvingad vegetarisk lunch i veckan. Det blir för oss föräldrar att Swisha så han får en allsidig kost. 

Varför ska vi acceptera detta? I vårt hem är vi tillräckligt väl möblerade för att själva kunna avgöra vilken kost sonen behöver för att växa och må bra men det räcker inte för myndigheterna. Överstatligheten är närmast total i Sverige. 

Livsmedelsverket säger:

Nöt och får, som är idisslande djur, orsakar på grund av sin fodersmältning särskilt stora utsläpp av växthusgaser. Nötkött orsakar 23-39 kg växthusgaser/kg kött och lammkött 13-22 kg växthusgaser/kg kött (båda siffrorna gäller kött utan ben). Gris och kyckling orsakar betydligt lägre utsläpp än nöt och får, 5-8 kg växthusgaser/kg för griskött och 2-3 kg växthusgaser/kg för kycklingkött (båda utan ben). 

Sveriges bidrag till växthusgaser är 0.1 procent av det totala utsläppet från alla länder. 

Maria Gardfjell, riksdagsledamot, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet samt miljöpolitisk talesperson med ansvar för landsbygd, jordbruk, skogsbruk och fiske skrev redan 2012 att vegetarianer ofta fokuserar för mycket på vad köttätarna äter. Hon påpekar att också jordbrukets växthållning har en stor miljö- och klimatpåverkan – om den genomförs på fel sätt.

– Jag tycker att de som är vegetarianer ska fokusera mycket mer på den mat de äter. Så kan vi som äter kött fokusera på vad vi äter. 

Att Sverige (endast) släpper ut 0.1 procent av det samlade utsläppet av växthusgaser gnager hos mig och trots det i sammanhanget blygsamma utsläppet ska vi svenskar beskattas högst av alla länder i jakten att minska de totala utsläppen. Skatt som går rakt ner i statskassan och som inte bidrar någonting till det påstådda syftet att dra ner på utsläppen. 

Jan-Ove Malmgren
https://www.aktuellhallbarhet.se/miljopartisten-darfor-ar-det-bra-for-miljon-att-ata-kott/
Bild: Kostcirkeln/Livsmedelsverket – samma verk som vill att vi ska dra ner på köttätandet

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Dra ner på köttkonsumtionen – nej tack

 1. Marcus

  Har du tagit dig en funderare på hur det skulle se ut om 10 miljarder pers skulle släppa ut lika mycket som vi svenskar släpper ut per näsa?
  Pannkakor är vegetariska så, så jävla illa är det ju inte att äta mat utan kött.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *