Har Löfven fått skrämselhicka efter valet i Storbritannien? Han borde ha fått det!

Av | december 13, 2019

Expressens ledarredaktion skriver idag att katastrofvalet i Storbritannien borde ge Löfven skrämselhicka. Och man kan inte annat än hålla med om det, för när Labour minskar med så mycket som de gör så visar det att ytterligare ett socialdemokratiskt parti håller på att kollapsa. Vanligtvis när sådana saker händer för dessa socialdemokratiska partier så brukar det skyllas på att de gått för långt åt höger på den politiska skalan. Men i Labours fall är det nog snarare tvärt om, för de hade lovat under valkampanjen att åternationalisera hela branscher samt att införa löntagarfonder.

Och precis som när socialdemokrater över hela världen förlorar så kommer förklaringarna eller rättare sagt bortförklaringarna snabbt. Och solen hade inte ännu inte gått upp över de brittiska öarna på fredagsmorgonen innan bortförklaringarna började ramla in. Enligt dessa var det inte Corbyns fel, det handlade inte om hans politiska program, hävdades det. Det var brexit och andra frågor som fick arbetarväljarna att överge partiet.
Men var det de sakerna som gjorde att den brittiska arbetarväljarna valde att överge partiet?

Kanske det, men det kan likaså vara att chefsrabbin gått ut och varnat för att oppositionsledaren inte tar antisemitismen i sitt eget parti på tillräckligt stort allvar. Och det är inte allt för ofta att en religiös ledare gör den sådan sak i en mogen demokrati. Men man måste läsa valresultatet väldigt selektivt om man inte ser att det klassiska vänsterrecept som svenska S-debattörer som Daniel Suhonen, Göran Greider och Anders Lindberg brukar skriva ut visade sig vara verkningslöst. För Socialdemokratin är i kris i nästan hela Europa.

I Frankrike är partiet i praktiken numera utraderat och i Tyskland ligger världens äldsta socialdemokratiska parti bara fyra i opinionsmätningarna. I nuläget är det bara i de nordiska länderna som de socialdemokratiska partierna lyckas hålla ställningarna någorlunda, men även här med historiska låga väljarstöd. Och där är nog när lika många förklaringar till socialdemokraternas kräftgång som där är länder. Men det som är slående, både i Storbritannien och i övriga Europa, det är att socialdemokratiska partierna inte lyckas formulera en politik som lockar de traditionella väljarna.

Istället så flyr dessa väljare rakt i famnarna på dem som socialdemokratin har utnämnt till huvudmotståndare. I Sverige är rent av Sverigedemokraterna det största partiet bland LO-väljarna, detta enligt SCB i alla fall.
Så vilka är då de typiska S-väljarna numera när arbetarna övergett dem?
Jo, den typiska S-väljaren är på väg att bli en välmående tjänsteman i en större storstad, den är inte längre en arbetare på landet.

Så frågan är nu om inte Jeremy Corbyns katastrofval har gett Löfven och de övriga i socialdemokraterna skrämselhicka?
Det borde nästan ha gjort det i varje fall, för jag tror inte socialdemokraterna i Sverige klarar av ett sådant valresultat som Labour fick där de förlorade nästan 8 procent av sitt stöd. Då tror jag nog att många huvuden i det partiet får rulla, då blir det nog en helt ny ledning i det partiet och då är det nog slut med sådana avtal som JÖK-en eller DÖ. Eller för den delen med samarbete med små extrempartier som Miljöpartiet.

https://www.expressen.se/ledare/katastrofvalet-borde-ge-lofven-skramselhicka-/?fbclid=IwAR068gtYnNG0sMpM2-Qy3mz1SILLZVljIbDGqT5wet4w9iEjFZNAfIf67Og

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *