Ny opinionsmätning från Sifo, SD större än M och KD tillsammans

| 14 december, 2019

Under gårdagen presenterade Sifo sin decembermätning i Svenska Dagbladet. Den mätningen liksom valresultatet i Storbritannien gav nog Löfven och det Socialdemokratiska partiet skrämselhicka. För även om partiet fortfarande är det största partiet i Sverige så är det med knapp marginal de håller den platsen före Sverigedemokraterna. Det är bara två ynka tiondels procentenheter som skiljer de båda partierna. Och de inhämtas fort, för även om Socialdemokraterna steg med två tiondels procent från Sifos novembermätning så steg Sverigedemokraterna desto mer. De steg med en komma fyra procentenheter.

Och med det är också SD stötte än Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans. Resultatet från denna Sifomätning visar också att SD sedan augustis mätning ökat med hela 6,2 procentenheter. Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjögren så motsvarar denna ökningen cirka 400 000 väljare. En annan sak som också står klar är att SD lagt en stor marginal mellan sig och Moderaterna. Som även ökade sedan novembermätningen, men bara med två tiondels procent. Mätningen var heller ingen rolig läsning för Kristdemokraterna som fick sitt stöd minskat med 1,8 procentenheter och de slutade året på 6,0 procent. Det var nog inte den julklapp de önskade sig.

Något roligare resultat blev det för Liberalerna som under lång tid legat under riksdagsspärren men som i årets sista mätning från Sifo ökade och nu ligger på fyra procentenheter. I övrigt är det mycket små förändringar i opinionsstöd för partierna, Miljöpartiet ligger kvar på 4,7 procent, Vänsterpartiet står stilla på 9,7 procent medan Centerpartiet minskat med tre tiondelar och ligger nu på 8,0 procent. Så det var både glada och mindre glada besked för partierna och partiledarna nu till julen 2019. Vissa av dem har nog mycket att tänka på under jul och nyårsuppehållet i riksdagen. För både Ebba Busch Thor och Stefan Löfven. Måste nog tänka över vad de ska göra för att öka sina partiers attraktivitet hos väljarkåren.

https://www.expressen.se/nyheter/s-och-sd-nastan-jamnstora-i-ny-undersokning/