Rapport från forskare på Linköpings universitet: Brå ändrar i forskningsresultaten

Av | december 16, 2019

Hur står det till med Brottsförebyggande rådet BRÅ och deras rapportering om brotten i Sverige?
Han man lita på den statliga myndigheten eller är det så att de friserar sina rapporter?
Ett forskarteam på Linköpings universitet har försökt ta reda på detta och i sin undersökning intervjuat över 35 personer som på olika sätt varit, eller är, involverade i Brå:s arbete. Och den undersökningen var inte precis något som var övertygande, den undersökningen visar att Brå vid flera tillfällen ändrat i forskningsrapporter efter krav från chefer.

Brå som är en statlig förvaltningsmyndighet, har bland annat till uppgift att ”ta fram fakta om rättsstatistiken, brottsligheten och samhällets reaktioner på brottsförebyggande arbete.
Det ska väl gå att lita på den myndigheten och att de inte friserar sina rapporter då mycket av besluten i riksdagen bygger på just deras rapporter?
Men det går det tydligen inte.
En tidigare anställd på Brå säger: “Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat.”

Men stämmer detta så kan man ju säga att Brå förfalskar sina rapporter och då går det inte att lita på dem ett enda dugg.
Då återstår frågan om hur länge detta har pågått?
Författarna bakom rapporten som nu kommit från Linköpings universitet är inte bara kritiska till Brå:s rapportering, de anklagar också Brå för att ”inte har en tillräckligt kritisk inställning till Polismyndigheten”, där de menar att Brå utelämna information som inte uppskattats av polisledningen.

En av rapportens huvudförfattare som är universitetslektorn och polisforskaren Malin Wieslander säger: “Ett exempel är att polisen gått ut och sagt att de har ett lyckat arbete mot grov organiserad brottslighet.”
Han säger vidare: “Vi har information om att det inte är alls är så lyckat som man velat att det ska framstå.”
Och att polisens arbete med den grova organiserade brottsligheten inte fungerar som den ska det är nog något som nästan var person redan förstått. Men att en statlig myndighet censurerar och “tillrättalägger” sina rapporter på grund av politisk press det är något som är uppåt väggarna fel, en sådan myndighet går inte att lita på längre.

Men det är inte något som förvånar mig det minsta, inte med tanke på att många av dagens vänsterpolitiker och vissa polischefer in i det sista förnekat att Sverige har någon grov organiserad brottslighet. Detta trotts att det stått klart för medborgarna i Sverige att den grova brottsligheten är organiserad.
Så nu återstår bara att se vad oppositionen i riksdagen gör med denna information?
Är det inte dags för dem att än en gång lämna in en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson som är det statsråd som står bakom myndigheten?

https://www.expressen.se/nyheter/rapport-bra-andrar-i-forskningsresultaten/?fbclid=IwAR3fXu_ZaGZ-BbT_R8nul6SNl7ROOIsluZxweAuSvxUYcwgiwt6ZRPJCaDY

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *