Efter nyår bjuds alla partier in utom SD till samtal om snabbtågsjärnvägarna.

| 18 december, 2019

Än en gång visar regeringen att alla väljares åsikter inte är lika viktiga. Denna gången är det Tomas Eneroth som visat att allas åsikter inte är lika mycket värda då de bjudit in alla partier utom Sverigedemokraterna till att försöka rädda höghastighetsjärnvägssatsningen. Den satsning som nu hänger på gärdsgården då både Liberalerna och Kristdemokraterna bytt fot och numera tycker att satsningen kommer att kosta för mycket. En satsning som även Riksrevisionen gett hård kritik mot.

Men som sagt var regeringen ger inte upp projektet, trots att det nu bara är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som fortfarande står bakom satsningen. Så nu bjuder Eneroth in dessa partier för fortsatta samtal. Diskussionerna ska äga rum i januari månad. Där förutom Tomas Eneroth kommer även finansminister Magdalena Andersson att närvara. Enligt Eneroth är utgångspunkten för samtalen att finna en bred enighet kring finansieringen av de nya stambanorna.

För finansieringen måste stå sig i både i hög- och lågkonjunktur, och med olika regeringar. Allt enligt Eneroth.
Men hur kommer dessa samtal att sluta när Moderaterna redan har ställt sig kritiska till projektets kostnader, när Liberalerna och Kristdemokraterna också är kritiska?
Ja, det kan man verkligen fråga sig?
Eneroth tror sig kunna övertala dem att tänka om. Han och Socialdemokraterna vill hitta en bred lösning på frågan, och han säger sig vara villig att lyssna på Moderaterna och de övriga om de kommer med konstruktiva förslag.

Men vad menar nu Eneroth med att komma med konstruktiva förslag?
Och att de vill vara med om att påverka denna satsning som han menar är viktig?
Är det att dessa partier ska hålla med regeringspartierna och Vänsterpartiet om denna satsning som jag menar är en vansinnessatsning?
För när man tittar på Kantar Sifos undersökning så är det frågan om satsningen på höghastighetstågen har stöd hos dem som kommer att få betala satsningen?
Sifos opinionschef säger att väljarna är splittrade och att av dem som tycker något är det lika många som är för som är emot satsningen.

I Sifos undersökning visade sig att Vänsterpartiets väljare var mest positiva, 55 procent av deras väljare menade att detta är en bra satsning. Även Liberalernas väljare har en övervikt av positivitet för projektet med 53 procent för det.
Så av de mest positiva är det inte en så hög övervikt mot dem som är för och dem som är emot eller inte har någon uppfattning. Och bland väljarna till Socialdemokraterna, de som nu driver frågan är det mycket få som är positiva till denna satsning, där är det endast 37 procent som är för höghastighetstågen.

Så har nu regeringspartierna lyssnat på sina väljare?
För med tanke på att även de som drivit satsningen hårdaste, det vill säga Miljöpartiet och Centerpartiet och där man kunde förvänta sig en stor övervikt av positiva så finns där ingen sådan övervikt. I varken Miljöpartiet eller Centern finns ett flertal som är positiva, i MP är de endast 49 procent, likaså är det i Centerpartiet.
Så än en gång, varför har de inte lyssnat på sina väljare?
Kan det vara så att de lyssnar på de som är mest högljudda, det vill säga aktivisterna i partierna och skiter i dem som inget säger?

Eller är det så att regeringen vill att småpartierna ska få bestämma över denna fråga?
De medborgare som inte bestämt sig i frågan redan nu borde i alla fall fråga sig detta och varför denna satsning är så viktig. För med denna satsning så kommer Sverige under mycket lång tid skuldsätta sig än mer än vad de redan är. Och vi vet ju alla att den som är skuldsatt är inte fri. Och med tanke på att det inte handlar om växelpengar så borde partierna lyssna mer på sina väljare än vad de gjort i frågan.

För där är ytterligare en aspekt i detta och den är att ingen vet vad den slutliga notan för satsningen kommer att sluta på, den är budgeterad till 230 miljarder, men alla vet väl hur det gått med andra prestigeprojekt de senaste åren och hur mycket de överstiget den budget de en gång bestämts till. Så det är inte konstigt att Sverigedemokraterna inte är intresserade av att vara med i dessa diskussionerna något som Eneroth menar att är en del i att de inte blivit inbjudna till samtalen. Den andra orsaken är den vanliga bland Socialdemokraterna, att de inte förhandlar med det partiet.

Så nu får vi alla som är emot detta vansinnesprojekt hoppas på att inte Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna än en gång ändrar uppfattning utan att de står stronga och avvisar övertalningsförsöken från Eneroth och Andersson. Och så att dessa partier tillsammans med Sverigedemokraterna vid ett senare tillfälle kan begrava ärendet en gång för alla i riksdagen. För detta prestigeprojektet ska begravas så länge inte de nuvarande järnvägsnätet inte fungerar som det ska. Så länge det råder så dålig säkerhet på det befintliga järnvägsnätet.

https://www.expressen.se/nyheter/sd-portade-i-samtalen-om-hoghastighetstagen/
https://www.expressen.se/nyheter/expressensifo-valjarna-splittrade-om-snabbtag/

1 En tanke på “Efter nyår bjuds alla partier in utom SD till samtal om snabbtågsjärnvägarna.

 1. Carl den 12

  Har många gånger genom åren i mitt yrkesliv önskat att man kunde handplocka sina kollegor.
  Det är verkligen få förunnat.
  Uppenbarligen så kan partierna “samarbeta” i frågan om att utesluta SD.
  Men, för övrigt kan dom inte ens samsas om vilket sorts kaffe som ska köpas in.

  Calle undrar om dom är oroliga över att Jimmie ska pimpa snabbtågen med hakkors?
  Själv är jag mer brydd om att snabbtågen inte lackeras kommuniströda?

Kommentarer är stängda.