Nu under dagen har Moderaterna och Kristdemokraterna tackat nej till Tomas Eneroth och Socialdemokraternas inbjudan om samtal om snabbtågsjärnvägar.

| 18 december, 2019

Uppdatering angående samtalen om snabbtågen som jag skrev om tidigare idag:
Ekot rapporterar nu att varken Moderaterna eller Kristdemokraterna tänker delta i de samtal om nya stambanor för höghastighetståg som regeringen bjudit in till.
Elisabeth Svantesson Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson säger: “Vi kommer inte till tågsamtalen eftersom vi ser behovet av andra investeringar både i infrastruktur och välfärd.”
Hon säger vidare: “Oavsett hur man finansierar de nya banorna så är det lika dyrt och samhällsekonomiskt olönsamt. Det är skattebetalarnas pengar och det kommer att tränga undan andra satsningar på infrastruktur och välfärd. Därför säger vi nej.”

Jakob Forssmed KD:s ekonomiskpolitiske talesperson säger: “Vi diskuterar gärna brett om stambanornas kapacitet, men inbjudan är låst till ett enda projekt som vårt riksting sagt nej till.”
Nu återstår att se om hur Liberalerna ställer sig till att deltaga nu när inte Moderaterna vill vara med. För tidigare har partiledaren Nyamko Sabuni uttalat sig på ett sätt som har tolkats som att hon inte ställer upp bakom snabbtågen om Moderaterna inte vill vara med. Men nu under eftermiddagen har Liberalerna meddelat att de kommer att delta i första mötet i januari och sen se vad som kommer ut av det.

Eneroth säger att han är förvånad över att Moderaterna inte vill vara med, för det är stark uppslutning hos Moderater i hela landet för satsningen på nya stambanor, i Malmö, Hässleholm, Jönköping, Linköping, Göteborg. Både näringslivet och många Moderater där vill att vi bygger nya stambanor för att modernisera Sverige.
Men är det så konstigt att varken Moderater eller Kristdemokraterna vill vara med om detta egentligen?
Med tanke på vilka utmaningar Sverige står inför så borde det väl ändå vara bättre att satsa på det ordinarie järnvägsnätet så att det fungerar än att satsa på snabbtåg som med säkerhet kommer bli en samhällsekonomisk förlustaffär.

https://sverigesradio.se/artikel/7370129
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7370495
https://omni.se/kd-tackar-nej-till-samtalen-om-hoghastighetstag/a/naP1pn

1 En tanke på “Nu under dagen har Moderaterna och Kristdemokraterna tackat nej till Tomas Eneroth och Socialdemokraternas inbjudan om samtal om snabbtågsjärnvägar.

  1. Ulf

    Finns ingen anledning att samtala med S för om de inte får som de planerat så skyller de på dem som deltagit i samtalen. De vill bara ha support för sina egna vänsterblivna åsikter genom att trampa på ev stödpartier……..väldigt genomskinligt.Låt dem irra runt i sin vänsterblivna låtsas verklighet.

Kommentarer är stängda.