SVT/Novus decembermätning visar att Löfven nog får ersätta glöggfesten med ett krismöte.

| 19 december, 2019

Nu sist på året så kommer där många nya opinionsmätningar och de visar nästan enhetligt att Socialdemokraterna är i en djup opinionskris oavsett vad de själva hävdar. Så det kan bli som Mats Knutson skriver i sin analys över opinionsläget att Löfven får ersätta glöggfesten med ett krismöte.
För i den senaste opinionsmätningen som kommer från SVT/Novus, och som presenterade idag står det klart att Socialdemokraterna inte är Sveriges största parti. Även om skillnaden ligger inom den så kallade statistiska felmarginalen så visar mätningen att Socialdemokraterna tappat 2,3 procentenheter sedan SVT/Novus sista mätning. Det visar också att Sverigedemokraterna ökat med 2,5 procent under samma tid.

Torbjörn Sjöström vd på Novus menar nu att detta beror på att Sverigedemokraterna är det enda parti som inte haft direkt eller indirekt makten och att därför uppfattar många väljare dem som det enda oppositionsalternativet. Han och Novus menar också att Löfvens Agenda-intervju om gängvåldet kan ha påverkat opinionen. Sen var där också hotet om misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern som säkert påverkade väljarna i denna mätning.
Sjöström säger: “Vi såg hur resultatet utvecklades vecka för vecka och hur det sänkte S och höjde SD.”
Men är det den enda förklaringen kan man fråga sig, finns där inte andra förklaringar?

Jag för egen del tror nog att folk är trötta på denna regeringens misslyckande i fråga efter fråga. Att folk är trötta på att Löfven låter tre småpartier styra över viktiga områden inom politiken. Att dessa partier får för stor makt i förhållande till deras mandat.
Jag skulle nog vilja påstå att det är precis som Mats Knutson uttrycker sig i sin analys, att väljarnas förtroende för Sverigedemokraternas politik på olika områden har ökat successivt de senaste åren Det beror alltså på hårt arbete från Sverigedemokraterna och att regeringsinnehavarna totalt villat bort sig i sitt hat gentemot just SD. För det är inte så konstigt att medborgarna vänder S ryggen när de hör Löfven predika allas lika värde en minut för att sen i nästa minut stänga dörren mot ett parti bara för att de inte anser dem ha rätt värdegrund.

Mats Knutson uttrycker sig som så att den senaste tidens uppgång för SD beror sannolikt i huvudsak på den grova kriminaliteten med uppmärksammade personrån, skottlossningar, överfall, mord och sprängattentat över hela landet. Medborgarnas trygghet och säkerhet är statens grundläggande uppgift. Uppfattas regeringen inte klara av detta undermineras förtroendet för den som styr. Och i detta fallet så är det Socialdemokraterna som får ta smällen eftersom de är det största regeringspartiet. Denna utveckling med att S har förlorat väljare har hållit på sedan 2015 då flyktingkrisen var och när invandrings- och integrationspolitiken blev en huvudfråga i svensk politik. Allt sedan dess har S förlorat väljare genom att de inte varit konsekventa i sin politiska handling.

I Novus-mätningen var det för övrigt små förändringar förutom för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De övriga partiernas opinionssiffror ligger inom felmarginalen.
Här under följer partiernas opinionssiffror:
M 17,9 (-0,4)
L 3,5 (+0,1)
C 8,3 (+0,5)
KD 6,2 (-0,9)
S 23,7 (-2,3)
V 9,9 (+0,6)
MP 5,0 (+0,2)
SD 24,0 (+2,5)

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-novus-sd-ar-storsta-parti?fbclid=IwAR0ephKD1CPwTEAoB_DCb4ibrz6LCncNbkXGg5CWmckFnu-LyqRoteP1E-s
https://www.expressen.se/nyheter/svtnovus-sd-storsta-parti-s-backar-rejalt/?fbclid=IwAR0rmWTcLlNQ68UpJERx4-7y7jJeEWAZXe0vQ-L4M3OS36cxUVIOkXt4hMM
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-lage-for-lofven-ett-ersatta-gloggfesten-med-ett-krismote

1 En tanke på “SVT/Novus decembermätning visar att Löfven nog får ersätta glöggfesten med ett krismöte.

  1. Carl den 12

    Först går man upp ur sängen på morgonen, går till arbetet och gör ett bra arbete.
    När man har gjort det, då kan man dricka hur mycket glögg man bara vill och orkar.
    Glöm inte av att jobba, så vi ser och märker resultat………

Kommentarer är stängda.