Regeringen vill kratta manegen för de som inte kan läsa sig till tillräckligt goda betyg

| 23 december, 2019

Jag har svårt att förstå syftet om det inte är så att de som till följd av brist på intellektuell förmåga inte klarar att skaffa sig ett tillräckligt bra gymnasiebetyg ändå ska beredas plats att studera på universitet – hur de nu ska klara av en ännu tuffare uppgift. 

Går regeringens förslag igenom torde det innebära att fler söker till universitet och då tillgången på platser inte kommer att öka borde det leda till att kraven istället höjs än sänks. Är det månne så att detta mynnar ut i en demografisk fråga? Oavsett kommer det att resultera i att ett antal elever med bättre betyg inte kommer in. 

Mellan 2016 och 2018 satsades 90 miljoner kronor på att stötta högskolorna för att underlätta vägen in för gruppen, men utan att antagningarna ökade, skriver DN. Vad som menas med stötta framgår inte. 

Nu införs ett nytt behörighetsprov till högskolan 2025. Det blir en snabbväg för exempelvis outbildade lärare eller vårdpersonal. 

– Pilotprojekt kan börja redan tidigare, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning till DN. Tidigare har det varit upp till varje lärosäte att utforma ett system för antagande. Ministern vill dock inte kommentera detaljerna kring hur provet ska utformas. 

Det känns skönt att ha studietiden bakom sig. 

Jan-Ove Malmgren
Bakom betalvägg: https://www.dn.se/ekonomi/nytt-prov-till-hogskolan-senast-2025/
Bild: Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning. Foto: Lisa Mattisson

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Regeringen vill kratta manegen för de som inte kan läsa sig till tillräckligt goda betyg

 1. Tomas

  Att Du har svårt att förstå måste vara ett problem Du ofta har. Till och med en måttligt begåvad person som Du borde förstå att det finns begåvade människor som av olika anledningar inte kommer till sin rätt under sin “vanliga” gymnasietid

  1. Dubbelexad

   Ja? De var just för dessa som högskoleprovet togs fram. Någon ny variant för “outbildade” med syfte att mäta något annat än mental spänst och allmänbildning, behövs sannerligen inte.

  2. Jan Ove Malmgren Postförfattare

   …det finns begåvade människor som av olika anledningar inte kommer till sin rätt under sin “vanliga” gymnasietid”.

   Om de inte kommer till sin rätt hur vet man då att de är begåvade om man inte får ett kvitto på det? Vad är det som säger att de som inte “kommer till sin rätt i gymnasiet” skulle ha bättre förutsättningar “att komma till sin rätt” i sina universitetsstudier?

   Lägg märke till att jag inte på något sätt ifrågasätter din vandel.

Kommentarer är stängda.