2019 blir ihågkommet som demonstrationernas år.

| 2 januari, 2020

Under året som gick sattes gator runt om i världen bokstavligt talat i brand – och året kommer bli ihågkommet som ett protesternas år, skriver Foreign Policy.

Överraskande många av proteströrelserna började också i vrede över till synes små frågor men enligt tidningen har samtliga protester riktat sin kritik mot olika dysfunktionella och korrupta politiska system i världen.

De menar att det som enat världens olika protester är de ungas pessimism inför en framtid som man inte längre upplever att man själv har kontroll över.

När jag läser denna och liknande artiklar om protester runt om i världen, t ex Hong Kong och Frankrike så slås jag av samma uppgivenhetskänsla över framtiden i Sverige. Pessimismen över framtiden är lika uppenbar på våra breddgrader men vi protesterar inte.

Vi har ett politiskt system som med majoriteten av väljarnas goda minne utestänger snart 25% av väljarkåren. Om man får tro opinionssiffrorna. Samtidigt som ett litet parti strax över spärren får ett orimligt stort inflytande.

När kommer reaktionen i Sverige över vanstyret vi är utsatta över? Eller kommer det alls? Hur långt måste det gå innan vi ger oss ut på gatorna och visar vårt missnöje?

Eller har vi det så bra så att bägaren ännu inte runnit över?

2020 blir ett intressant år.

Jan Lindberg ??

2019 sattes gator runt om i världen bokstavligt talat i brand – och året kommer bli ihågkommet som ett protesternas år, skriver Foreign Policy. Överraskande många av proteströrelserna börja…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: