Partiernas kris är inte ett hot mot demokratin, det är snarare ett friskhetstecken

| 2 januari, 2020

Under fjolåret fick vi höra mer än en gång av statsminister Löfven och av olika vänsterliberala ledarskribenter att demokratin är i fjärran med socialdemokraternas vikande åsikter om detta. Men det är inte bara de vänsterliberala ledarskribenterna som anser att socialdemokraterna är det enda partiet som kan vårda  demokratin i Sverige. För nu går även DN och deras ledarskribenter socialdemokraternas är när när de menar att de är de enda garanterna i denna populistiska tid.

Men vad de alla glömt bort är att socialdemokratin har sin grund i populismen, och det är något som Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidning tar upp. Han tar också och kullkastar de andra ledarskribenternas och även Löfvens på framsida att demokratin skulle vara i fjärran för att det är partiet och Moderaterna krisar. Birgersson menar att det i stället är ett hälsotecken, ett bevis på medborgarna i Sverige visar sitt missnöje mot dessa partiers förda politik. Och då är det fel och ingen framgångsrik väg att varna för att folkets yttringar.

Och om där fortfarande är någon som tvivlar på detta så kan de se tillbaka på det gångna decenniet. För det visar med all tydlighet att det inte är någon gångbar metod. Och att som många av dessa vänsterliberala ledarskribenter och även Löfven skruva upp volymen än mer och skrika ut okvädningsorden ”fascister” och ”nazister” kommer att fungera som svampar som nu och i framtiden som det har gjort det nya decenniet.
Birgersson frågar sig vilka rådgivare som ligger bakom denna upprepande taktik mot SD?

Istället menar Birgersson att det krävs många doser av ödmjukhet från socialdemokratin och moderaterna för att vinna tillbaka väljarnas förtroende. Det första måste göra dem tillåtna och de historiska etablerade partier inte är demokratins garanter. Det är inte heller inte utarbetad parlamentarisk praxis, det vill säga spelregler som genom åren taggar fram för att underlätta för makthavarna som är demokratins kärna. Tror man det har man antagligen maktelitens perspektiv.

Denna synen är inget som är nytt, inte inom socialdemokratin i varje fall, och den är långt ifrån frisk. För det är som Birgersson skriver, det är att våga utsätta sig för väljarna som är vad demokratin handlar om. Och ser man det på det viset så är SD: s åsikter framgångar vara och demokratisk väckarklocka, och kraftig ringande signal om hur det är tänkt att fungera. Att som makthavare våga ta i intryck, yttringar och budskap från folket, samtidigt dra rimliga slutsatser av dessa budskapen är ett moget ledarskap.

Att göra detta samtidigt som de bibehåller sin egen politiska kompass och ryggrad kan övertyga i längden. Men det är en svår övning som kräver sin man eller kvinna. Men om det sker i ett gammalt parti eller nytt det menar Birgersson är obeständigt. För väljarna bryr sig väldigt lite om partiernas hälsa, med desto mer om landets tillstånd.
Nu skulle det ha varit intressant att se Löfven efter att han läste denna ledartext, med tanke på den som skrivit i en socialdemokratisk tidning och att den inte är speciellt snällt skriven i ett socialdemokratiskt synsätt.

http://www.blt.se/ledare/partiernas-kris-ar-ett-demokratiskt-halsotecken/
https://www.fplus.se/partiernas-kris-ar-ett-demokratiskt-halsotecken/a/Jo2wb8