2919: Dagens debattbränsle

| 5 januari, 2020

Den amerikanska likvideringen av en betydande iransk skurkgeneral har engagerat idag. Man inser snart att händelsen är en av dessa ständigt inkommande spelbrickor som används i det grundmurade ideologiska ställningskriget. Tämligen få individer torde ha några större sympatier för generalen men i valet mellan honom och Trump blir det ändå generalen som får försvaras om man tillhör den antitrumpska ligan. Naturligtvis bör generaler med ett makabert register av skändligheter ställas inför rätta. Men eftersom det finns diktaturer gäller andra spelregler. Osv.

Filosofen Torbjörn Tännsjö brukar dyka upp med en del rätt märkliga idéer. Idag har han fått uppmärksamhet för sitt förslag att inte könsdiskrimera idrotten. Detta har föranlett syrliga kommentarer lite över allt. Hans förslag får nog sägas vara orimligt men inte på de premisser som de flesta (tydligen utan att ha läst hans DN-artikel) har anammat. Han skriver:

”Låt kvinnor tävla mot män med samma fysiska villkor i gemensamma klasser.

Det går att konstruera klasser som gör det möjligt att tävla utan könsindelning. Det sker redan i praktiken när en högsta tillåten testosteronnivå anges som i fallet med friidrottaren Caster Semenya, skriver Torbjörn Tännsjö. Foto: James Thurman/TT

Hur är det då med idrotten? Den utgör en näst intill offentlig inrättning med sina organisationer, ekonomiskt sammanflätade med statsmakten. Där tas könsdiskrimineringen för given. Tanken är väl att skydda det ”svagare” könet genom en förment neutral diskriminering. Resultatet blir ändå orättvist. Kvinnor tillåts inte tävla med och besegra män på lika fysiska villkor.

Det går att konstruera klasser inom idrotter som gör det möjligt för individer att mötas, utan avseende på kön. Man får dela in på grunder som är direkt relevanta för prestationsförmågan (längd, vikt, muskelmassa, halt av testosteron i blodet och så vidare).”

Logiskt korrekt tänkt men idrotten skulle förvandlas till ett laboratorium för mätningar av varje tävlande individs prestanda och sedan kommittéer som skall avgöra klassificeringarna. En tävling i sig som skulle tilldra sig minst lika stort intresse som själva utövandet.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: