Lögn, förbannad lögn och statistik

| 5 januari, 2020

DN har idag, 2020-01-05 en artikel om snödjup. Det är helt klart vad syftet är. Vi ska förledas att tro att “den globala” uppvärmningen skenar. Den här gången har man valt att redovisa snödjupet för Stockholm mellan perioden 1904-2018. 

Mätningar av snödjup påbörjades sent jämfört med när man började mäta temperatur. Tittar man på diagrammet SMHI välvilligt ställt till förfogande visar den genomsnittliga tjockleken av snödjupet en minskning med 35 cm över tiden. Den röda kurvan i diagrammet visar en trend, vilket ska leda läsaren att tro att kurvan ska fortsätta dala och snödjupet med den. Det ser onedligen dramatiskt ut. 

Nu ska man ha i åtanke att trendkurvor är luriga. Linjen i diagrammet kommer inte att lyfta förrän man erhållit ett tiotal mätvärden med stigande snötjocklek. Kurvan kommer ändå att fortsätta peka nedåt ett antal år till, men inte lika brant. 

Med SMHI:s diagram har man valt att få fram en dramatisk bild över förloppet. Det åstadkommer man genom att förlänga den vertikala skalan, snödjupet, och vips får man en brantare skala. Jag har gjort diagrammet mindre alarmistiskt genom att krympa det vertikalt. Det ser inte lika “farligt” ut, eller hur? 

När det gäller korrektheten i mätningarna av snödjupet i Stockholm säger man från Uppsala att de första 20 åren pekar mätresultat på ett för högt snödjup. Man skriver:

“Snödjup började mätas först under tidigt 1900-tal. Säsongen 1904/05 hänförs i denna figur till 1905. Jämförelser med snöuppgifter från Uppsala antyder dock att snödjupsvärdena de första 20 åren är något för stora i Stockholm.” 

Se länk till SMHI:s publikation nedan. 

Sist men inte minst, man har valt att visa snödjupet i Stockholm. Hur ser det ut i övriga Sverige? 

Hur ska man kunna trumma in vanligt bondförnuft i folk när Radio+TV+statsfinansierad media (dagstidningar som får presstöd) i alarmistisk anda hela tiden medvetet redovisar felaktig information?  

En lustifikation är att DN som alltid döljer nyheter bakom betalvägg denna gång generöst publicerar detta “scoop”. Väldigt lägligt. 

Jan-Ove Malmgren
Föga förvånande inte bakom betalvägg: https://www.dn.se/sthlm/var-vintrarna-i-stockholm-vitare-forr/
SMHI publikation: https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2854!/faktablad_stockholm%5B1%5D.pdfBild: Diagram SMHI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •