Några av 2010-talets största lögner och osanningar spridda av politiker, tjänstemän och journalister.

| 7 januari, 2020

Mattias Lindberg skrev i morse en debattartikel om 2010-talets största lögner som både politiker och journalister spritt utan att bliva oemotsagda av andra politiker, journalister eller medier. Lindberg menar att detta till stor del beror på att den svenska journalistkåren har sina partisympatier till vänster och med den kännedomen är den allenarådande åsiktsbubblan den vänsterorienterade. De enda källor de hänvisar till är från samma åsiktsbubbla. Att det nu börjar ändra sig menar Lindberg beror på de sociala medierna och att det är där som högern fått ett genomslag där, något som de traditionella medierna har insett nu sent omsider och börjat ändra sin rapportering därav.

Under det sista decenniet har där varit uttalande såsom det av Annie Lööf om att Sverige utan vidare kunde ta emot 30 miljoner migranter. Det utan att det enligt henne skulle påverka samhället ett dugg. Där var uttalanden som det av Löfven 2014, då han menade att det inte fanns någon gräns alls för migrationen. Eller när Jerzy Sarnecki 2018 gick ut med att gängkriminaliteten minskat de senaste månaderna, inte bara i Uppsala utan i hela landet. Detta trots att all statistik visat på motsatsen. Det slutade med att Sarnecki i december 2019 sade att detta tagit ”oss och polisen med total överraskning”. Men då hade Uppsalas kommunalråd redan vädjat om nationell hjälp mot gängskjutningarna.

Men det är inte bara vanliga politiker och kriminologer som kommit med osanningar även före detta politiker och ministrar i den svenska regeringen har gjort det såsom när Thomas Bodström förnekade att den grova brottsligheten går ner i åldrarna eller när Ylva Johansson i en BBC-intervju sade att antalet kvinnor som utsätts för brott såsom våldtäkt eller tafsningar i själva verket ”går ner och går ner och går ner”. Detta trots att det var ett rekordstort antal av just kvinnofridsbrott det året. När man sen går vidare i all denna förljugenheten så vet de katten om inte LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson slår alla rekord då han 2015 talade om att Sverige kommer att få en superekonomi med 3-4 procents tillväxt om 3-4 år om vi integrerar de färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer migranter som kom då.

Men den tillväxt 3-4 procent som Karl-Petter Thorwaldsson utlovade 2015 och det som SVT rapporterade om blev till 2019-2020 endast på en procent. Men det tog väl honom och SVT med en total överraskning…
Det trots att flera kommuner rapporterat och larmat om integrationsproblem, där Filipstad nog sticker ut med sin rapport att ”det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter”. En av de få som talat om kostnaderna är Joakim Ruist som visat att en att en genomsnittlig migrant har en livstidskostnad på 1,7 till 3 miljoner kronor. Men att få någon av de migrant-liberala att erkänna detta är nog som att dra vatten ur en sten, det är liksom omöjligt.

Men där är även andra uttalanden som sticker ut, såsom det om att (det var en råtta i pizzan) att där fanns något som kunde kallas för organiserat tiggeri som alla vårs Anders Lindberg uttalade sig om strax innan det uppmärksammade inslaget i Uppdrag gransknings inslag “Lykkelandet” 2017. Eller när Roger Mogert med flera försökt tysta rapportering om ökat stöken på biblioteken med att det är rasism att påtala detta. Likadant var det många som förnekat att det funnits barn som simulerat apati för att familjerna ska få stanna i Sverige, något som senare visat sig vara felaktiga då sådana senare berättat i vuxen ålder att det var sant.

Och man kunde säkert ta fram ännu fler liknande uttalanden från det sista decenniet där inte bara politiker, journalister och statliga tjänstemän farit med osanningar och rena lögner för att vinna opinion för de saker de ömmar för. Men det som både Mattias Lindberg och jag menar är det värsta är att de fått genomslag för lögnerna utan att få mothugg av politikerkollegor eller journalistkollegor.
Jag frågar mig om det är bra politik eller journalistik?
Där är ett fåtal politiker och journalister som påtalat dessa lögner men med det har de fått utstå hat och hot då de inte enligt den stora massan varit rumsrena.

De har blivit kallade för allt från rasister och främlingsfientliga, tills nu det sista “Swish-horor”.
Man frågar sig om dessa politiker och journalister menar att det är okej att ljuga för det svenska folket?
Menar de att de är goda förebilder inom politiken eller journalistiken när de gör detta?
Jag frågar mig i mitt stilla sinne om det var därför som politikerna avskaffade tjänstemannaansvaret 1976?
För journalistkåren har ju aldrig haft något ansvar att berätta sanningen för oss medborgare, deras enda ansvar är ju att tidningarna säljer. Och desto större lögner de för med desto större försäljning.

Men lögnerna medför också att medborgarna till slut slutar tro på dem, och den dagen de till slut säger sanningen är där ingen som tror dem.
Och hur många är det numera som tror på det Löfven eller Lööf säger?
Hur många är det som tror på det Anders Lindberg, Lena Mellin eller Alex Schulman och Lars Lindström skriver?
Inte gör jag det i alla fall, lika lite som jag tror på det Isabella Lövin eller Per Bolund säger eller skriver. För även de sistnämnda har kommit med både det ena och den andra uttalandet som visat sig vara rena rama lögnerna. Som när Bolund påstod under 2019 att svenskarna väljer bort flyget för att ta tåget för miljöns skull, när det enligt den ledande resesidan Vagabond inte alls beror på det utan på flygskatten som Miljöpartiet var med om att införa.

https://www.expressen.se/debatt/2010-talet-de-grundlosa-pastaendenas-decennium/?fbclid=IwAR1eGcFgotgJRmyIJbBXnrUt3VXNPgumyGsHk76Zc5u9DwzRniTBXaYHSZU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Några av 2010-talets största lögner och osanningar spridda av politiker, tjänstemän och journalister.

  1. Dan Astrom

    Underbart berättat hur Sverige fungerar. Lögnernas rike och lögnarna är vid makten och är straffimmuna eller i alla fall ej åtalbara. Dom gör precis som dom vill utan att bekymra sig om folkviljan.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *