Tino Sanandaji: Vad är mer liberalt än bidragsfusk och skattefinansierad propaganda?

| 7 januari, 2020

Tre f.d. direktörer för försäkringskassan skriver en viktig artikel om bidragsfusk där de förklarar att Sveriges generösa system förutsätter kontroll och korrekta personuppgifter, vilket delvis har brutit samman:

”systemet fick sin slutliga knäck 2015 när folkbokföringens integritet inte längre kunde garanteras. I dag har folkbokföringen och kontrollen av vilka som invandrar närmast kollapsat. Vi har inte längre kontroll över vilka som bor och uppehåller sig i landet. Vi har en stor mängd samordningsnummer, som ger rätt till socialförsäkringens bosättningsbaserade bidrag, till personer vars identitet inte är styrkt. Svenskt medborgarskap har tilldelats personer vars identitet vi inte kunnat fastställa och som i flera fall har tilldelats parallella svenska identiteter.

Dessutom har det visat sig att Sverige saknar kontroll över vilka individer som lämnar landet, men ändå behåller bosättningsbaserade ersättningar och vars utbetalningar utan annan prövning kan föras vidare med autogiro till utländska banker. Detta gör problemen ännu större. Av de senaste årens avslöjanden om fusk i systemet framgår att det är öppet mål för den som vill missbruka socialförsäkringen”

Dessa risker förutsågs, t.ex. när Göran Persson år 2004 sa ”Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva”. Persson backade dock efter drev och rasistanklagelser från Fredrik Reinfeldt och media, och följande år präglades av en politisk korrekt konsensus att öppna upp Sveriges gränser och bidragssystem. Det tog tid för konsekvenserna att bli uppenbara, under vilket media avfärdade problemet med rubriker som:

DN 2003: Invandrare på bidrag en myt
DN 2004: Inga tecken på ”social turism”
DN 2006: Obefogad oro för social turism
SVT 2007: Oron för så kallad social turism har hittills varit obefogad
SVT 2013: Invandrare inte mer bidragsberoende

Och så vidare. Journalistkårens oärlighet överträffades bara av fejkliberaler, som dolde sin omfördelningspolitik under dimridåer av marknadsliberal retorik:

2012: ”Johan Hedin (C): Därför vill vi ha fri invandring” ”Kriminalitet, bidragsfusk, utanförskap, arbetslöshet och social utslagning är inte problem som specifikt går att koppla till invandring”

2014: ”Social turism, kriminella tiggare och skattepengar som går till invandrare i stället för pensioner. Nu utökar integrationsminister Erik Ullenhag listan med myter om invandring”

För vad är mer liberalt än bidragsfusk och skattefinansierad propaganda?

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: