Israelhatet, Svenska kyrkan och svensk politik

| 9 januari, 2020

Decennier av hat riktat mot Israel från svensk politik (främst socialdemokraterna) och svenska kyrkan har satt djupa spår i Sverige. Det finns inget oskyldigt över det här hatet. Måltavlan är tydlig och klar: den judiska staten Israel. Och det har också drabbat svenska judar. 

Judar i Sverige blir allt mer utsatta. Det har Judiska församlingen och svenska judar vittnat om många gånger. Det rör sig om antisemitiska myter som hänger kvar, men också om islamister som flyttat fram sina positioner. 

Och vilken plattform vissa av dem givits att agera utifrån. Socialdemokraterna bereder deras väg välvilligt. Inom S kan radikalslamistiska individer komma samman under en konspiratorisk världsbild om judar, som frodas och växer sig allt starkare. Dessa miljöer präglas ofta av en världsbild där judarna är en del av en illasinnad maktelit.

Arbetarrörelsen och den antirasistiska rörelsen har fullständigt sett genom fingrarna när antisemitismen riktats från personer med rötter i Mellanöstern. De vill inte ens erkänna att det i många länder i Mellanöstern finns det stark antisemitism, och därav finns det människor som blir uppväxta med det, inte bara hat mot Israel utan mot alla judar. 

Det ska inte behövas skrivas, men för att inte bli anklagad för rasism vill jag påpeka att jag förstår att de allra flesta med rötter i Mellanöstern inte är antisemitiska, men de finns grupper som dessutom har en politiskt makt som är det. Det hatet har de fått med sig hemifrån. 

Och inte kommer det bli bättre så länge Svenska kyrkan fortsätter med sitt Israelhat och Socialdemokraterna med sitt undanglidande för den växande antisemitismen inom partiet. 

Världen Idag


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: