Tino Sanandaji: En flygkrash är aldrig rätt kontext att diskutera bidragspolitik

Nyligen skrev jag om hur LO-topp Mats Ericssons raljerade över en mördad småbarnsfar, utan spår av medkänsla. Idag ser vi ett ännu mer motbjudande exempel på hån mot de döda, denna gång från invandringskritiker om flygkraschen i Iran där några av offren bodde i Sverige: ”Passagerarlistan avslöjar att 17 av dem var bosatta i Sverige. Bland de döda finns två barnfamiljer från Stockholmsområdet”.

Kort efter att nära två hundra oskyldiga kraschat mot din död tycker en del att det är viktigt att diskutera om de var riktiga svenskar och hur de hade råd att finansiera resan, med en ton som varierar mellan känslokall voyeurism och öppen förtjusning.

Skribent Erik van der Heeg skrev ett märkligt och sedermera borttaget inlägg som detaljerat radar upp förnamn och initialer på de avlidna. Syftet med denna exponering är oklart, kanske att gradera hur svenska de är, men måste vara obehagligt för deras vänner och anhöriga att bevittna.

Det lyfter särskilt fram att åtta passagerare var ensamkommande afghaner som hade ”semestrat” (hur vet han egentligen avsikten med deras resor?). Inlägget sprids i invandrarkritiska forum och väcker hatfyllda reaktioner. Diverse drägg uttrycker sitt glädje att dessa unga afghaner bringats om livet, trots att det enda de vet om de är deras invandrarbakgrund:

”Ja då slipper vi föda dom resten av livet”, ”8 mindre att försörja då”, ”Då blev det några mindre kriminella snyltande parsiter”, ”Det är ju förfan inga Svenskar!!!”.

Att spy ut sig sånt efter en tragedi är motbjudande och barbariskt. För anständiga människor spelar det ingen om det avlidna barn vars gossedjur vi ser i vraket var iranier, svensk eller afghan för att känna medkänsla. Eller i brist på normala empatiimpulster vettet att hålla käften och låta de anhöriga sörja i fred.

En flygkrash är aldrig rätt kontext att diskutera bidragspolitik, och ingen invandrare som miste livet i denna krash har något som helst ansvar för svenska politikers migrationspolitik.

När LO-Mats raljerade över ett mordoffer som del av partisk polemik fick han ingen kritik av sina vänsterpolare, bara ryggdunk. En del i högern kommer på samma sätt att hitta på ursäkter och blint försvara detta.

Jag hoppas dock att ni är vänligare människor än så och inte låter en polariserad debattklimat förgifta ert själ med bitter animositet.

Tino Sanandaji på Facebook 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

11 reaktion på “Tino Sanandaji: En flygkrash är aldrig rätt kontext att diskutera bidragspolitik

 1. Carl-Gunnar Sand

  Som oftast spårar kommentarerna ur allt längre från det som är huvudnyhetens innehåll. Ett flygplan kraschar av okänd orsak och alla dödas. Tragedin i detta är uppenbar. Om man nu tror på tanken om alla människors lika värde är väl de avlidnas nationalitet oväsentlig? Kondoleanserna ska väl omfatta alla avlidna och deras anhöriga och andra närstående?

  Skriver man svenskar får man väl utgå från att de inte bara råkar vara bosatta här, utan att det finns en starkare koppling. Problemet uppstår när det visar sig att ett antal av de som kallas svenskar, smålänningar eller liknande har en kort och nyligen skapad anknytning till Sverige som bygger på att de inte kunnat bo kvar i Iran. Detta kunde väl i vart fall noteras som en omständighet i media?

  Svara
 2. Tomas

  Det är inte särskilt trevligt eller empatiskt att raljera i en sån här situation men det är ganska så avslöjande för SD och AFS företrädare

  Svara
  1. Johan

   Tomas, ni får tillbaka vad ni själva står för. Du dessutom, är säkert i vanlig ordning hycklare. En sak vad ni ställt till med: splittring, hat, förstörelse. Man kan undra om Sverige inte slutar som Jugoslavien. En väldig massa mördande bara. Snyggt slut på nutidens vansinne med massinvandring.

   Svara
   1. Tomas

    Jodå man hör Din rädsla tala. Den risken är obefintlig. Inte ens du kommer att starta det kriget

    Svara
 3. Jack

  Man kan också se det från den sidan att vi är så oerhört trötta på att våra skattepengar försvinner till dom som minst förtjänar dom, om själva blir vi utan, fast vi betalar världens högsta skatter. Helt fel forum, men nu är det riktigt illa i Sverige. Många har skrikit för döva öron att människor som säger sig ha flytt från sina hemländer ändå kan åka tillbaka utan vidare med bibehållen flyktingstatus. Helt fel forum, men ändå ett bevis på att de döva har fel.
  Vänstern som har personangrepp som specialitet är naturligtvis inte sena i det här forumet.

  Svara
    1. Tomas

     Jag är inte så missnöjd med Sveige som Du. Du kanske skall flytta om Du inte trivs

     Svara
  1. M Lind

   Jack. Vi betalar inte Sveriges Högsta Skatter. Vi har höga inkomstskatter men inte ens de ligger högst i världen. Inte ens utan att man sen räknat av för jobbskatteavdrag (vilket inte görs i listor över internationella skattejämförelser).

   Visste du att Sveriges företagsbeskattning ligger på typ plats under 70 (sjuttio) vid internationell jämförelse? Och att kapitalbeskattningen blivit så låg att Sverige blivit något av ett skatteparadis för människor med kapital?

   Tror du mig inte? Googla själv och jämför. Tex om företagsbeskattning här: (Sverige på plats typ 85-90 av alla länder som man har information om) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates

   Svara
 4. Anki

  Vem är Svensk ? Urtrött på dessa diskussioner !
  Vill ha tillbaka Våra Lagar som åtföljes av alla❗

  Svara
 5. Stefan Johannesson

  Såg och hörde just herr Löfven kommentera UD:s misslyckande när det gäller att informera anhöriga till de omkomna.
  Han säger att UD jobbar stenhårt med detta. Patetiskt !!
  Anhöriga har googlat själva för att få reda på vilka som var med.
  UD jobbar fortfarande stenhårt med detta….
  PATETISKT. Vad är det för s.k. regering vi har ? Klarar de av någonting överhuvudtaget ??

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *