Kommer Socialdemokraterna och regeringen med JÖK:en överleva denna opinionskris?

| 10 januari, 2020

I en Novusundersökning som presenterades i går så visade det sig föga uppseendeväckande att alla JÖK-partiernas väljare är missnöjda med den politik JÖK-partierna för. 60 procent av väljarna anser att politiken är dålig eller mycket dålig. Och endast 10 procent tycker den är bra eller mycket bra. Inte ens i regeringspartiernas led är där en majoritet positiva väljare utan även de är negativa eller mycket negativa till den politik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet för. Siffrorna är där 42 procent negativa medan endast 23 procent är positiva till politiken.

Extra allvarligt är det för Socialdemokraterna där LO-medlemmarna är speciellt negativa till partiets politik. Där är det hela 57 procent som tycker partiets politik är dålig och endast 8 procent att den är bra.
Så men kan ju fråga sig om sossarna medvetet går mot sin egen död eller de precis som Bagdad-Bobs tror att folket är med dem även om de för en politik som är emot folket?
En av dem som är orolig över den förda politiken och som också läst igenom JÖK-avtalet är Carina Lenngren som är aktiv i Socialdemokraterna och jobbar som undersköterska på Karolinska sjukhuset och inom Kommunalarbetarförbundet.

Hon säger att det är långt ifrån socialdemokratisk politik som nu förs, och partiet har hamnat i en gisslansituation i och med detta avtalet. Hon säger vidare att det gör ont i själen när hon läser avtalet. En annan sak hon också sade var att det är tur jag behandlas för högt blodtryck för annars så hade hon fått påbörja en sådan behandling.
Men vilken ska de då skylla på kan man ju fråga sig?
Är detta som så mycket annat Sverigedemokraternas eller Moderaternas fel?
För i socialdemokratiska kretsar så brukar de få skulden för allt som inte går deras väg.

Eller blir det Centerpartiet och Liberalerna som kommer att ställas vid skampålen för att de fått igenom så mycket av sin politik genom det avtalet?
För det kan väl inte vara det egna partiets ledning det är fel på, eller?
Carina Lenngren verkar inte vilja skylla på partiledningen och enligt henne finns där inget annat val än Socialdemokraterna, detta trots att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet växer inom hennes förbund och inom hela LO-kollektivet. För henne är det endast opinionsbildning inom partiet som gäller.

Men då frågar man sig om det är en framkomlig väg?
Kommer socialdemokraterna börja lyssna på sina väljare eller på sina gräsrotsmedlemmar?
Ja, det är nog en fråga som många socialdemokrater ställer sig, för ännu så länge verkar det inte som de gjort det. De stora pamparna inom partiet med Löfven i spetsen ångar bara fram likt Titanic, utan att bry sig om dem som är ombord i partier. Och fortsätter deras färd på samma kurs som den är nu kommer de lift Titanic gå i kvav med både medlemmarna och hela ”besättningen” (riksdagsledamöterna).

https://svt.se/nyheter/inrikes/regeringspartiernas-valjare-missnojda-med-politiken-efter-januariavtalet