Trolljägarna – Aschberg som självutnämnd moralpolis

| 10 januari, 2020

Trolljägarna med Robert Aschberg och Frida Boisen som programledare ska visas i TV 3 med start i början på februari. Den här minst sagt misslyckade satsningen från kanalens sida har gjort mer skada än nytta.

Robert Aschberg som i förra omgången (2014) lät meddela att han inte uppskattade fega kräk som hotar och hatar på sociala medier, lär inte denna gång ha förändrats särskilt mycket.

I sedvanlig machostil kommer han lystmätet jaga efter dem som uttrycker sig illa på nätet. Som självutnämnd moralpolis ska straff utdelas. Ingen av dem de jagar rätt på kommer komma undan uthängningen. För att rättfärdiga programmet kommer det låta precis som förra gången: “Den stora volymen näthat drabbar ungdomar, skolor och arbetsplatser. Det har lett till självmord i flera fall och en massa elände för folk. Det här pekar på den extrema bristen på insatser från polisens sida när det gäller den här typen av brott.”

Det är naturligtvis fruktansvärt men Trolljägarna har bidragit till exakt samma sak: elände och självmord. https://www.aftonbladet.se/…/han-hangdes-ut-i-tv4–tog-sitt…

Det här programmet tar oss tillbaka till en tid då skam- och spöstraff var vanligt då människor placerades på ett torg för att utsättas för massornas spott och spe. Skamstraffet i sin allra värsta form.

Vad Aschberg och TV 3 inte begriper är att hämnd, skam eller genom att hänga ut folk, inte löser några problem. Tvärtom, skapar de nya.

Precis som 2014 kommer Trolljägarna skapa en våg hat och hot där Aschberg-svansen likt en mordlysten mobb kommer döma och utdela straff. Långt borta kommer anmälan, förundersökning och rättegång vara.

Vad värre är. Robert Aschberg och TV 3 fortsätter med att bidra till mer polarisering och motsättningar. Just detta som islamister, vänster- och högerextrema hämtar sin näring ur.

https://www.svt.se/nyheter/de-jagar-ut-nattrollen-i-ljuset


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Trolljägarna – Aschberg som självutnämnd moralpolis

  1. EMILIAN-ALEXANDRU

    Fy fan vilka spetsiga naglar

Kommentarer är stängda.