Då rasism, idag en nyhet hos DN

Stadsdelen Norrby ligger i Borås och klassas som ett så kallat särskilt utsatt område. Foto: Per Pixel Petersson/Borås Stad

“Flickor som angrips av ”moralpoliser”, elever som mobbas för att de äter griskött och klaner som agerar domstolar. Det är några tendenser som framkommer i en femårig studie av det utsatta området Norrby i Borås som publiceras i dag fredag.” står det att läsa i Dagens Nyheter.

Lars Åberg skriver på Facebook: “När jag för mer än femton år sedan skrev i Sydsvenskan om moralpoliser i Rosengård, som övervakade kvinnors klädsel och vad människor köpte i mataffären, fick jag av andra journalister höra att jag var fördomsfull eller helt enkelt bara hittade på. Nu skriver t o m DN om de religiösa moralisterna.”

Visst vi ska vara tacksamma över att main stream media äntligen noterar det faktum att vissa delar av Sverige styrs av klaner och därmed befolkas av moralpoliser, men ändå…

Det är tröttsamt och tråkigt. Hur många har under så många år ständigt tvingats att försvara sig och lyssna på allt käbbel om att det är fördomsfullt att prata om moralpoliser, slöjor, hederskultur och den unga kvinnosynen. Den riktiga kampen och de riktiga problemen, alltså dem DN inte velat ta i men nu noterar, har kommit i skymundan. Tänk om man hade lyssnat på exempelvis Åberg istället för att hävda det han skrev som något fördomsfullt. 

Det är inte roligt att bli anklagad för både det ena och det andra. Skulle du själv orka fortsätta skriva om det du faktiskt ser och förstått men som samtidigt stöter sig med PK media som DN? De flesta gör det inte men Åberg har orkat. Och för det är jag tacksam. 

Moralpoliser hör inte hemma i Sverige. Kvinnor som inte bär slöja eller klär sig “rätt” ska inte behöva utsättas för att kallas för hora eller ifrågasättas. Även om kvinnor kan flytta på sig rent geografiskt så löser det inte problemet med moralpoliser som har en unken syn på kvinnan – som de absolut inte vill ändra på. De vill precis som i deras hemländer, kontrollera kvinnan. 

I Sverige har kvinnor samma rättigheter som män – och inskränkningar av dessa rättigheter är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det förstod Lars Åberg tidigt medan DN istället gjorde det de kunde för att kalla det fördomsfullt. 

En gång flydde många kvinnor till Sverige. Livrädda för sitt lands imamer. Imamer som kontrollerade deras varje rörelse och klädsel. Den skuggan har följt med hit. Landet där de skulle få leva i lugn och ro. Landet som befolkades av fria kvinnor som nu också plötsligt ställdes inför moralpoliser. Skuggan finns nu överallt. Det hade den inte gjort om man bara hade lyssnat på Åberg och många fler som tidigt larmade om MORALPOLISERNA. 

Läs Åberg här: https://kvartal.se/artiklar/nar-vad-som-helst-kan-handa/

https://www.gp.se/debatt/ett-svek-mot-dem-som-vill-reformera-islam-1.4714

https://gapf.se/2015/07/debatt-om-hedersfortryck-i-fororter/

DN:s artikel här, dock låst

https://www.dn.se/nyheter/sverige/rapport-flickor-som-angrips-av-moralpoliser-vardag-i-sarskilt-utsatt-omrade/?fbclid=IwAR3BEuP3ztglTAXU9Co_wnZopLr18C8y4BZI_OL_eXXQk6AakuuW6y4_nw8


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *