The Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) har det fulla ansvaret för nedskjutningen av Ukrainian International Airlines Boeing 737

| 11 januari, 2020

The Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) har det fulla ansvaret för nedskjutningen av Ukrainian International Airlines Boeing 737-flygning 752 nära Teheran, enligt befälhavaren för IRGC Aerospace Force, Amir Ali Hajizadeh.

“Vi har det fulla ansvaret för nedskjutningen och vi kommer att följa alla beslut som myndigheterna kommer att fatta,” sade befälhavaren enligt TSN med hänvisning till en rapport från IRNA (Islamic Republic News Agency).

Hajizade “önskade att han var död” när han fick höra om nedskjutningen av passagerarplanet. Generalen förklarade också att det iranska luftförsvarssystemet misstog planet för en kryssningsmissil, medan operatören hade problem med kommunikationerna. Tjänstemannen förklarade att operatören var skyldig att rapportera det möjliga målet men hans kommunikationssystem var “uppenbart felaktigt” så han inte kunde kontakta handledare.

Operatören hade bara fem sekunder att reagera och “tyvärr fattade han fel beslut, missilen lanserades och den träffade målet”, sade Hajizadeh.

Irans president Hassan Rouhani säger att en oavsiktlig nedskjutningen var ett “katastrofalt” och “oförlåtligt” misstag.

Jan-Ove Malmgren
https://www.unian.info/world/10826165-islamic-revolutionary-guards-corps-takes-full-responsibility-for-ukrainian-plane-downing.html
Illustration: Reuters

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •