Tino Sanandaji: Det är uppenbart att vissa i stället för att kritisera invandringspolitiken har utvecklat ett kollektivt hat mot exempelvis Afghaner.

Islamska republiken har nu erkänt att de själva sköt ned planet. Den svenska regeringen har ännu inte reagerat, trots att svenska medborgare omkom. Vid rapporteringen reagerade en del på termen ”svenskar”, trots att samma terminologi används av internationell media.

Erik van der Heeg har nu bett om ursäkt och beklagar sig över rasistiska reaktioner, men många saknar fortsatt probleminsikt. Den populäraste kommentaren till hans ursäkt är en rant från en läsare om varför hon bara beklagar omkomna som är ”ärliga och hederliga”, dit ensamkommande afghaner som reser till Iran inte räknas. Utdrag:

”Först lurar dessa afghaner oss, sedan förnekar vi att de har lurat oss…Konverterar till homosexuella helt plötsligt för att få en ny prövning, ansöker om efterlevandeskydd genom att ljuga om att båda föräldrarna i Iran är döda, våldtar och har en hemsk kvinnosyn, tar och säljer droger. Hur länge ska vi låta detta fortgå?…Jag chockades av att se alla afghanska ensamkommande. De hade ju i princip tagit över Kungsträdgården, kajen vid Grand Hotel, bron över mot Slottet, Drottninggatan och Gamla Stan. Det kändes för mig helt overkligt att befinna mig mitt ibland dem i vår egen huvudstad…

Jag beklagar att så många dog i flygkraschen och beklagar den sorg som deras anhöriga nu bär, men jag kan inte sörja människor som uppenbart lurar oss konstant på flera olika sätt…RIP, ni som fick sätta livet till och som var ärliga och hederliga. Men glöm inte att 7 av 17 “svenskar” uppenbarligen vistades illegalt i Sverige och hade ändå råd och vågade flyga till Iran där de påstått sig leva med risk för sina liv.”

Observera att det inte är fusk att Afghaner reser till Iran, vi visste redan att ensamkommande utan skyddsbehov fick amnesti av regeringen. Att de sen reser är en naturligt följd av Sveriges policy som de inte kan klandras för. Det stämmer heller inte att resor nödvändigtvis sker med skattemedel, media hade reportage om ett av offren, en skötsam 16-åring som finansierade resan genom att extraknäcka på äldrevården.

Ändå har detta osakliga inlägg över 50 likes på en etablerad högersite. Det är uppenbart att vissa i stället för att kritisera invandringspolitiken har utvecklat ett kollektivt hat mot exempelvis Afghaner. Detta är knappast bara en oskyldig debatt om semantik, utan avslöjar avskyvärda impulser som måste bekämpas.

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Det är uppenbart att vissa i stället för att kritisera invandringspolitiken har utvecklat ett kollektivt hat mot exempelvis Afghaner.

  1. Thor

    I grunden var det dock ett bedrägligt beteende att komma till Sverige och söka asyl pga en påstådd förföljelse i Afghanistan eller Iran. Att våga resa till Iran visar att asylbehovet var falskt. Därmed inte sagt att de förtjänade att dö i ett nedskjutet flygplan. De nästintill skadeglada kommentarerna visar väl tyvärr att hatet mot ett förstatligat ljugande slår över.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *