Varför är Socialdemokraterna rädda för sin egen politik frågar sig Daniel Suhonen

| 11 januari, 2020

Daniel Suhonen skrev i går i en ledare i Aftonbladet att han hittat socialdemokraternas svarta låda. Den lådan som registrerar allt som gått fel när något kraschar. Och han menar att där har gått mycket fel med det en gång statsbärande partiet. Han berättar att när han satt och sorterade papper så blev han tårögd när han hittade socialdemokraternas valmanifest från 2018, när han hittade detta och insåg att detta manifestet bara är kompositmaterial. När han såg denna reformiver som partiet framförde i manifestet och där inget blir av.

Han skriver att han antar att hela den socialdemokratiska delen av regeringen nu ligger sömnlös av politisk sorg över alla vallöften som de fått ställa in. Men det går ju att återvinna, något som ligger i tiden och som socialdemokraterna är världsbäst på. Något de redan på 1990-talet sysslade med, långt innan Gretafebern slog sina klor i den svenska återvinningsdebatten.
Men hjälper det ett parti som totalt tappat konceptet, som tappar allt mer stöd i befolkningen?

Härefter tar Suhonen upp en massa socialdemokratiska vallöften såsom vinststopp i välfärden, bankskatten, eller familjeveckan. Alla dessa förslag är skjutna på en oviss framtid.
Så han frågar sig nu om socialdemokraterna är rädda för sin egen politik?
För enligt honom så är det tvärt om med moderat politik. Det de lovar innan vaket genomför de så fort de fått makten. Och ur ett trettioårsperspektiv blir skillnaden tydlig, då har det varit en moderatledd regering tre gånger och socialdemokratiska regeringar fem gånger.

Under de åren så genomförde moderaterna och de borgerliga en rad stora reformer som jobbskatteavdrag, friskolereformer samt fastighetsskatten.
Men vad kom ut av de socialdemokratiska regeringsperioderna?
Vad Suhonen kan påminna sig kom inget ur de åren. Och han menar nu att det går inte bara att lova och vilja saker, ibland måste man också göra det man säger för att bli trodd. Och han menar nu att det är något som Socialdemokraterna borde pröva. Och pröva det innan det är för sent.

Så var där då ytterligare en socialdemokratisk skribent som börjar ifrågasätta Socialdemokraterna. Den förra var ju Lena Mellin som också skrev några inte så smickrande rader om den socialdemokratiska politiken och deras allsmäktiga ledare Löfven.
Så nu undrar jag när dessa blir offentligt utskällda av några av de andra socialdemokratiska skribenterna eller av partiledningen?
För att det kommer att hända sanna mina ord. Där är fortfarande många trogna skribenter likt Anders Lindberg som nog inte ser så blitt på dessa skribenters svek mot det socialdemokratiska partiet och deras politik.

https://www.aftonbladet.se/a/70MrJ8

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •