Tino Sanandaji: Är någon som utöver pass från sitt hemland har flera svenska handlingar verkligen papperslös?

“Sverige var historisk världsledande inom folkbokföring, ett välfungerande system som försvårade för illegal invandring. Under 2000-talet valde dock ideologiska politiker att under parollen “öppenhet” undan för undan minska kontroll, lätta upp krav, dela ut samordningsnummer och på andra sätt luckra upp systemet, trots varning från Polisen och Skatteverket.

Idag kan spökpersoner kan ha flera identitetshandlingar utan att existera, medan kriminella med multipla id-handlingar kan återkomma och begå nya brott under nya namn. Vi såg inte detta komma! Idag SVT gör reportage om marockanska gatubarn samt om tre personer med 38 identiteter, som bl.a.. används till tournér med åldringsbrott:

”Kvinnan i 50-årsåldern riktade in sig på äldre personer i butiker och stal deras värdesaker. Förra året dömdes hon till fängelse för flera grova stölder, offren var över 80 år…Kvinnans fingeravtryck kunde dessutom knytas till stöldutredningar i flera europeiska länder där hon totalt hade använt sig av runt 15 olika identiteter…Polisen känner till att det finns ett omfattande missbruk av samordningsnummer och personnummer”

”Han har jobbat mycket med ensamkommande unga i Stockholm, ofta från Marocko, och enligt honom är det inom vissa brottsaktiva grupperingar vanligt att uppge flera olika identiteter i kontakt med myndigheter. – Det är mer regel än undantag att man har en ny identitet för varje land man kommer till, säger Christian Frödén.

Han känner till fallet som SVT Nyheter har rapporterat om, där en man som har uppgett sammanlagt minst sju olika identiteter nu har dömts för fem rån och fyra grova stölder. – De flesta kanske klarar sig på tre-fyra identiteter. Men det finns killar som är oerhört brottsaktiva, har man redan slagit in på den vägen under lång tid i flera länder så är det inte ovanligt med den här mängden identiteter”

De flesta klarar sig på en identitet, men för mer ambitiösa kriminella räcker inte ens 3-4. Observera ironin att media för att skapa sympati beskriver dessa personer som ”papperslös”. Är någon som utöver pass från sitt hemland har flera svenska handlingar verkligen papperslös? Vore det inte mer deskriptiv att säga pappersrik med pappersmångfald?”

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *