Psykologins elände

| 13 januari, 2020

I media har de senaste dagarna studenter riktat kritik mot psykologiska institutionen vid Lunds universitet. Det gäller en kortare kurs med praktiska inslag som drivit på en kursgård. Man kallar det en workshop där studenterna ska få möjlighet att utforska ”svåra känslor” och reflektera över ”gruppdynamik”. Sex kursledare har lett studenterna under två dagar.

När det gäller en verksamhet som praktisk ska utforska själsliga relationer hos personer i en grupptillvaro kan man förstås tänka sig häftiga reaktioner, särskilt hos hyperkänsliga psykologer. Att studier i människans psyke är svåra, kanske omöjliga, tillhör bilden. Såväl undersökningar av den egna själen som andras. Som ett brev på Postnord kommer därför den studentkritik som rapporteras i SR P4 Malmöhus:

Det var en väldigt jobbig och ångestfylld upplevelse. Men för mig är det också ett jättestort frågetecken kring vad det var och vad jag lärde mig av det. Jag får mest ångest när jag tänker tillbaka på det idag”. Detta påstår Isabella Korvenranta Månsson, en av studenterna som valde att hoppa av momentet i höstas. Vad de andra tyckte sägs det inget om.

Kritiken är några dagar gammal. Senare rapporterar Sydsvenskan att Psykologförbundet slagit fast följande: ”Det finns ingen vetenskaplig evidens” (för kursmomentet ifråga). Vidare rapporterar Sydsvenskan: Nu ses arbetsmiljön över för studenterna.”

I min värld följer scenariot exakt det man kan förvänta sig i dagens PK-Sverige. Några lärare och studenter genomför ett spel i mänsklig kommunikation. De medverkande tror att det är fråga om någon slags vetenskaplig verksamhet. Någon extra känslig student känner sig överkörd, kanske mobbad. Hon drabbas av ångest och går därför till SR P4 (Sanningskanalen). Medierna nappar genast på kritiken mot ett stort universitet. Det blir braskande rubriker. Psykologförbundets byråkrater rycker ut och gör tummen ned. Institutionen svarar med en halvpudel och gör det inträffade till en ”arbetsmiljö”-fråga. Allt följer manualen för den svenska modellen. En storm i ett glas fyllt av pseudovetenskap förvandlas till en facklig fråga med arbetsmiljökonsekvenser. Har någon hört det förut?

Det verkar som åtminstone Psykologförbundet har en poäng: vetenskaplig evidens saknas för kursmomentet. Mitt intresse för vetenskapsteori gör att jag frågar om studier av en människas skäl (ensam eller i grupp) över huvud taget kan utföras på en vetenskaplig nivå. Finns det någon som kan tolka elektriska impulser i människans hjärna? Och vad gäller människans svar på frågor som ställts till henne är problemet hur svaren ska kunna tydas på ett objektivt och vetenskapligt sätt. Talar hon sant? Hur ska orden uppfattas. Har möjligtvis intervjuarens personliga inställning betydelse vid svarens tolkning? Osv.

Därför är jag benägen att utvidga Psykologförbundets påstående att vetenskaplig evidens saknas till ämnet psykologi i sin helhet (OK, vissa undantag finns). Jag bloggade häromveckan om en studie av vaggsångers verkan på små barn. Min kritik rörde då förvisso inte en psykologisk studie. Men jag menar att de kunskapsteoretiska problemen är ungefär desamma.

Jag är inte ensam om att tänka som jag gör, utan följer endast i Karl Poppers fotspår. Han var inte nådig i sin kritik av Freuds teorier. Freud jobbade med människans undermedvetna. Jag tror problemen är desamma vad gäller ett försök till vetenskaplig kartläggning av det medvetna. Det blir mest fråga om spekulationer, som kanske ibland är intressanta. Det trista är att spekulationer av detta slag är något som fascinerar många människor. Historien lär oss nämligen att tusen och åter tusen vill upphöja tro och gissningar till vetenskap.

Torsten Sandström, professor em i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen

PS! Min rubrik knyter an till Poppers bok Historicismens elände. Han kritiserade nämligen också den vetenskapliga grunden för exv marxismens lära om historiens nödvändiga utveckling mot kommunism.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 tankar på “Psykologins elände

 1. Thomas B

  Intressant att läsa det du skriver… psykologin har ifrågasatts i alla tider… nyligen läste jag att bara 50% mår bättre efter att ”behandlats” av psykvården!?
  Oavsett anledning till att någon hamnar i psykvården så handlar det om att bryta en negativ trend. Att leta fel i barndomen blir bara patetiskt… framtiden ska inte styras av gårdagen…
  Det är inte svårt att dra paralleller till USA’s fångvård som blivit en så stor del av samhället att de måste ”matas” med nya fångar… läskigt men sant…
  Att Sverige sedan ca -80-talet blivit sämre på allt utom att göda de ca 10% rikaste är fakta. Att vi idag är ett 2/3-dels samhälle med fattigpensionärer är också fakta…
  Är det konstigt att de unga idag mår allt sämre psykiskt & att var 10’e svensk inte har en nära vän…

  Svar
  1. Sarah

   Helt sant, Thomas. Jag blir så äcklad av kungafamiljens sk vänner. Skit-brats som springer runt i svindyra kläder och fjantar sig med välgörenhet för att sova gott om natten. Nä, svenska folket är inte utrustat för självhjälp. Vi är invaggade i välfärd och klart att det blir psykologisk kris nu när det är Scar och inte Mufasa som styr på savannen.

   Svar
 2. Sarah

  Hej!
  Är det inte meningen att kursmomemten är till för att få psykolog studenterna att sätta sig in i och utforska riktigt jobbiga och svåra känslor som sannerligen deras patienter kommer att behöva ta upp med dem i behandling?

  Svar
  1. Shqiponja

   Kanske ja, men då förnekar man inte impakten som kursen kan ha. Man ber om förlåtelse de drabbade studenter, erbjuder hjälp, och förklarar vad man gjort…

   Svar
 3. Dan Astrom

  Ja, det är fascinerande! Har dom ingen vetenskaplig kurs i tankeläsning oxå?!
  Det verkar i alla fall finnas en hel del kurser i hjärntvätt… 😅

  Svar
  1. Shqiponja

   De kanske har, men säkert bara för sig själva. Deras tankeläsning är att om de erkänner så blir de avslöjade att de har använt studenter till ett experiment, utan deras kännedom, vilket är säkert olagligt.
   Isoleringen av gruppen (eller individen) är en av dem svåraste tekniker i Hjärntvätt behandlingen.

   Svar
 4. Shqiponja

  Psykologiförbundet:
  “Det finns ingen vetenskaplig evidens (för kurs momentet ifråga).” ?!

  Om det inte fanns “vetenskaplig evidens”, vad var då meningen med kursen?! Var det ett rent experiment? Isåfall, kritik är då på rätt ställe.

  Och vad skulle förbundet säga om resultaten av kursen var positiva? Att, då har man evidens?!
  Skulle kunna Psykologiförbundet svara? Tack!

  Svar
 5. Torsten Sandström

  Skoj med alla kommentarer. Psykologi engagerar uppenbarligen. Som kaffesamtal är ämnet superintressant, tycker jag själv. Dvs att gissa varför någon handlat som han eller hon gjort. Men att kalla psykologi vetenskap blir svårt i och med att en enkät skapar alltför subjektiva data och en observation ofta inte kan göras om under exakt liknande omständigheter.

  Dan´s funderingar om tankeläsning och hjärntvätt muntrar upp. Oftast överträffar verkligen dikten/fantasin, ty om jag minns rätt har Lunds universitet (åtminstone har haft) en professur i tankeöverföring eller klärvoajans (finansierad genom en donation). Jag tror – men är något osäker – att den knutits till Psykologiska institutionen.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *