Rikspolischefen befarar nytt tufft år med gängkriminaliteten. Menar att situationen är helt oacceptabel

| 14 januari, 2020

Rikspolischefen Anders Thornberg reagerar starkt på sprängningarna under natten till tisdagen i Stockholm och Uppsala.
Han säger: ”Det är oacceptabelt och vi kommer att göra allt i polisens makt för att komma åt de hör individerna. Som rikspolischef, medborgare och medmänniska blir jag upprörd och väldigt arg över att ett fåtal individer bland de tyngre kriminella använder sig av sådana metoder.”
Han fortsätter sen med att vi ser det alltför mycket runt om i vårt land hur man använder skjutningar och sprängningar för att nå sina syften.

Thornberg vill nu också förbereda oss på att det det kommande året blir lika tufft om inte tuffare än föregående år.
Han säger: ”Jag tror det kommer att fortsätta på ungefär samma sätt som det gjort ända till samhället sätter ner foten och stoppar tillväxten.”
Men hur ska de göra det när Thornberg själv säger att häkten, fängelser och Sis-institutioner redan sedan några år tillbaka är fulla och för var de sätter i fängelse så står där allt för många som vill ta deras platser?
Jo, det stämmer nog allt för väl, det där med att allt för många står på kö för att ta deras platser.

Men vad beror det på?
Kan det vara så som Fredrik Sjöshult uttrycker det i sin krönika från i går där han menar att straffen är allt för milda för denna typen av brottslighet?
För när en gängkriminell grips med ett vapen döms den idag till tre-fyra års fängelse. Om det handlar om en skjutning där vapnet använts mot en människa så blir straffet runt tio års fängelse. Men när någon döms för en sprängning så som i Malmö där bombmännen dömdes i förra veckan i Malmö tingsrätt så blev straffen fyra år och två månader. Enligt Sjöshult ett löjligt lågt straff där den kriminella är ute efter ungefär 2,5 år.

Likaså slår Malmö tingsrätt fast att en sprängning med en termosbomb i ett hyreshus endast har ett straffvärde på 3,5 år. Detta låga straff fick bombmannen på grund av att han bara var 18 år vid sprängningen. Och med 2/3-frigivningen är denna mannen ute om två år.
Man frågar sig då om domstolarna menar att detta är avskräckande straff?
Är det något som gör att den gängkriminelle kommer att avstå från vidare kriminalitet?
Eller blir det så att denne man stiger i graderna bland sitt gäng?

För även om nu inrikesminister Mikael Damberg också reagerade med ilska på gårdagens sprängningar och säger att de gängkriminella visar sin likgiltighet mot vad de utsätter andra för så har regeringen svårt att komma till skott för straffskärpningar. Han pratar om att det krävs krafttag mot de kriminella miljöerna så att fler kan dömas men mer verkar inte hända. För i regeringen och i regeringsunderlaget finns det sådana som menar att höjda straff inte hjälper och det som nu händer inte är de kriminellas fel, utan att allt handlar om socioekonomiska faktorer och får dessa gängkriminella bara det bättre ekonomiskt så slutar de med sin verksamhet.

Men är det verkligen så att de slutar om de får mer bidrag eller om de får bättre tillgång till arbeten?
Jag betvivlar det då de tjänar mer på sin brottsliga verksamhet än vad de någonsin skulle tjäna på ett ärligt arbete. Likadant att skylla detta på socioekonomiska faktorer är att skylla bort dessa individers lathet mot ärligt arbete. För det handlar just om snabba pengar och en livsstil i relativ lyx i förhållande till medmänniskorna i de områden de bor i. För om allt handlat om socioekonomiska faktorer skulle alla i dessa områden hålla på med brottslighet, och det gör de inte. Det är ett fåtal som lever som parasiter på de andra medborgarna.

Så vad politikerna och myndigheterna borde göra är att sluta tycka synd om dessa kriminella, slita upp med den förda saft och bulle-politiken för att istället visa att den livsstil dessa kriminella lever ledet till hårda straff oavsett vilket brott de än grips för. Politikerna borde istället för att säga att skjutningar och sprängningar är oacceptabla visa att det är oacceptabelt. Att bara prata hjälper inte det krävs andra åtgärder och det är något som varken regeringen Löfven eller deras samarbetspartier visat sig vilja åtgärda.

Så Löfven och Co: börja tala med alla andra partier, sluta upp med att skylla på olika värdegrunder och börja samarbeta med alla innan det är gör sent, innan oskyldiga liv går till spillo i detta kriminellas krig mot samhället. Börja visa att ni inom Socialdemokratin är ett statsbärande parti, för det är något ni inte visat de sista åren. Då har det varit viktigare för er att visa ert avståndstagande gentemot dem ni skyller för rasism än att visa att ni är värdiga att styra Sverige. Det har varit viktigare för er att öppna våra gränser och era hjärtan för massmigration än att visa er medmänsklighet mot de äldre, mot de sjuka och mot dem som lider i landet.

https://svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/rikspolischefen-befarar-nytt-tufft-ar
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/sprangningarna-okar-kraftigt-straffen-for-bombdad-ar-laga/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •