Tino Sanandaji: Gängvåldet uppstod inte över natt, det växte gradvis och stegrades i aggressivitet

| 14 januari, 2020

Veckan inleddes med explosioner, och följds inatt av rubrik att en seriebrottsling misstänkt för 200 brott under en polisjakt kört ihjäl en oskyldig man.

Trots att explosioner i Sverige ökat till nivåer som saknar motstycke i Europa förklarar polisen att de inte vet vad ökningen beror på. Trots att ca 80-90% av gängmedlemmar har invandrarbakgrund utesluter kriminologerna på förhand invandring som långsiktig förklaring bakom invandrares brott. Det hjälper inte att ställa frågan till personer som alltid ger samma svar och sen decennier fått fel.

Gängvåldet uppstod inte över natt, det växte gradvis och stegrades i aggressivitet. Efter en dramatisk vapenattack mot Polisstationen i Södertälje förklarade Professor Johannes Knutsson vid polishögskolan i Oslo: ”Det har funnits andra beskjutningar och försök att spränga polisstationer men aldrig något liknande detta där man skjuter med automatvapen”

Men media gav utrymme till bagatellisering. DN 2005: ”Sarnecki ser inte särskilt allvarligt på det som hänt i Södertälje. – Det här handlar om busungar som tycker att polisen har varit taskiga”

Det var inte första eller sista gången Sarnecki avfärdade allvaret och blundade för gängvåldets ökning. En polisrapport citerar samma år hans lärobok: ”Gängens betydelse för förståelsen av brottsligheten bör inte överdrivas. Detta gällerframför allt förhållandena i Sverige och övriga Norden (Sarnecki, 2003)

Sarnecki i Aftonbladet 2005 ”Medias brottsbild är falsk”.. ”den publicitet som rapporten [om brottsliga gäng/nätverk] föranledde var alarmistisk på ett ytterst otäckt sätt. Dessutom hävdades i flera medier att problem med gäng/nätverk ökar kraftigt, vilket inte står i rapporten och troligen inte är sant”

2011 krävde S krafttag mot gängen i Malmö, men Sarnecki slog ned utspelet: ”Ilmar Reepalu (S) hävdade att brottsligheten växer i Sverige och vill utvisa fler kriminella. Expertens svar: Grova brott minskar och förslaget missar målet…Både Ilmar Reepalu och många andra nämner ofta att brottsligheten i Sverige ökar och att den gjort så de senaste åren. Men det stämmer inte enligt statistiken. – Brottsligheten växer inte, det är fel. De grövsta brotten minskar till och med, säger Jerzy Sarnecki”

Sarnecki i SR 2011: ”Skillnader i brottslighet mellan invandrare och svenskar beror inte på kulturfaktorer”

Sarnecki DN-debatt 2016 ”Ökad invandring leder inte till ökat antal brott”

2018: ”Jerzy Sarnecki: Debatten om brott är överdriven”

Jerzy Sarnecki 2018: ”Detta har tagit oss och polisen med total överraskning”

Tino Sanandaji på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Gängvåldet uppstod inte över natt, det växte gradvis och stegrades i aggressivitet

 1. Dan Astrom

  Ju fler brott man begår dess lägre straff!?
  Vad är incitamentet?! I min värld/tanke är att man kanske kan bli helt straffimmun om man lever helt utaför lagen. Dessutom verkar man ha tagit bort både polisiärt ingripande med bjudkallas till de icke laglydiga. Domstolarna verkar ha fått PK-utbildning och verkar släppa ut alla som inte är etniskt svenska. Kriminella organisationer tycks få växa sig både stora och starka utan några åtgärder.
  Sverige silar mygg och sväljer elefanter…

Kommentarer är stängda.