Idag röstas det om Ringhals varande

| 15 januari, 2020

Krister Thelin skriver på twitter: “SD stoltserar med ledartröjan. Om kvittning fungerar och alla trycker på rätt knapp, saknas likväl ett mandat. M/KD/L/SD har 174 av 349.”

https://twitter.com/KristerThel…/status/1216969292048150528…

Vi kan inte hoppas på att det finns någon rakryggad sosse kvar. Och det är olyckligt. Att rösta för en nedläggning av Ringhals kommer bli ett våra politikers största misstag.

“Nästan all el som produceras i Sverige är fossilfri. Det beror i hög grad på kärnkraften och vattenkraften, som fram till i år stått för 80 procent av all vår elproduktion. Men det räcker inte. Behovet av el kommer att öka vid en stor elektrifiering för att klara klimatomställningen.

Elektrifiering av transporter och industrier är nödvändig för att Sverige ska nå målen om nettonollutsläpp 2045. Experter bedömer att vi då behöver använda 60 procent mer el än i dag. Då behövs kärnkraften som en klimatsmart och långsiktig baskraft i den svenska energimixen.

Att kärnkraften är ett effektivt sätt att producera el är otvivelaktigt. Ringhals 1 och 2 kan, var för sig, på bara en timme producera ungefär lika mycket el som en svensk använder under hela sin livstid. Ringhals 2 har på 43 år producerat lika mycket el som motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under samma tid. Och all denna el har varit fri från utsläpp.”

https://www.expressen.se/…/i-dag-far-s-chansen-att-andra-…/…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp