“Jag slutar som som ordningsvakt”

| 15 januari, 2020

“Ordningsvakter uppmanar varandra att strejka under nästa lönehelg. Detta efter att Polismyndigheten gått ut med att utbildningspriserna höjs för bland annat ordningsvakter som behöver gå en fortbildning. Flera funderar på att sluta arbeta helt och hållet.
– Det är många som diskuterar om det är värt pengarna, säger ordningsvakten Tobias Wassenius.” (GP)

Vi ställer oss frågan varför? I september förra året gick Moderaterna ut med att de ville låta polisen ta hjälp av 2 000 ordningsvakter. De föreslog att en miljard kronor skulle avsättas för åtgärden. Ordningsvakter skulle enligt M underlätta vissa arbetsuppgifter polisen har, men framför allt, kunna användas för att öka tryggheten på gator och torg. Och det senare är verkligen något som behövs.

Polismyndighetens agerande är märkligt. Vi har varit i kontakt med flera ordningsvakter som säger att många kommer tvingas sluta i och med att Polismyndigheten höjer utbildningspriserna. Enligt vår källa är 60-70 procent frilansande ordningsvakter som betalar sin fortbildning ur egen ficka. Och det är just den här gruppen som nu kommer drabbas av Polismyndighetens beslut att höja avgifterna. Fortbildningen har tidigare kostat 1 395 kronor. Nu ska den kosta 8 000 kronor. Det är en chockerande höjning.

Otryggheten ökar i Sverige. Det vet vi. Vi vet också att det beror på att polisen på grund av polisbristen inte längre klarar av upprätthålla lag och ordning. Vi vet därtill att polisen inte fyller sina utbildningsplatser, trots olika lättnader inom utbildningen. Ändå väljer man att höja avgiften för den yrkesgrupp som faktiskt skulle kunna bistå polisen och samhället.

Att föra en samhällsdebatt om trygghet och vikten av att klara av att upprätthålla den och samtidigt försvåra möjligheterna för yrkesgruppen ordningsvakter att kunna leverera just det, är mer än lovligt märkligt. Polisen själva menar att höjningen är väl avvägd utifrån de kostnader som polismyndigheten har som helhet för hela utbildningen. Det har enligt polisen också visat sig att avgifterna varit för låga.

Svensk polis har stora problem. I delar av landet har polisen inte möjlighet att rycka ut när ett brott begås. Många medborgare hamnar i kö för att komma fram på Polisen – för att sen får beskedet när de väl kommit fram att det inte finns resurser för att åtgärda det problem man vill anmäla.

Bombdåd, skottlossningar, mord, våldtäkter, barnrån, förnedringsrån och äldrerån hör numera tyvärr till vardagen. Mantrat om att Sverige aldrig har varit tryggare hör vi inte lika ofta längre. Det beror förstås på att verkligheten talar sitt tydliga språk. Både när man tittar på lagförda brott och upplevd utsatthet för brott ser vi en mycket oroande utveckling.

Samtidigt har polistätheten i Sverige har sjunkit under flera år och tillhör nu bottenskiktet i EU, antalet invånare per polis är dubbelt så högt här som för genomsnittet. Det är fler poliser som lämnar yrket av andra skäl än pensionsavgång. Även om antalet platser till polishögskolan utökas kan man inte fylla dem.

Egentligen borde förstås ordningsvaktsutbildningen vara gratis. Ordningsvakter används mer och mer som poliser (får begränsade polisiära befogenheter) då polisen ständigt är underbemannad. Hur mycket betalar polisaspiranter för sin polisutbildning? Jämförelsen kanske haltar men man undrar om polisen söker hitta nya sätt att finansiera en ständigt underbudgeterad verksamhet. Den är för övrigt skattefinansierad sedan polisen förstatligades 1965. Ordningsvakter som extra resurs för polisen och samhället är således viktigt.

Vår källa säger till oss att: “många frilansare kommer att sluta då de inte kommer ha råd att ha detta extraknäck kvar. Personer som privat vill bli ordningsvakt och ska betala ur egen ficka kommer nu att få betala över 20 000 kr för en grundutbildning och därefter 8 000 vart tredje år för något som staten har hand om och är vår förmån. Helt galet. Många ordningsvakter som jobbar på framförallt krogen måste sluta då ekonomin inte går ihop. De som jobbar för ett vaktbolag som t.ex NOKAS eller Securitas drabbas inte då företagen står för den summan.”

Paradoxalt nog får de mycket eftersökta ordningsvakterna ur egen ficka bidra till en ständigt underbudgeterad poliskår.

Madeleine J Lilja Rönnquist och Jan Ove Malmgren
Bild: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på ““Jag slutar som som ordningsvakt”

  1. Denny Karlsson

    Nja, 8000 kronor för att investera i sig själv är väl inget att bråka om. Dom får väl ngn typ av dokumentation som ger dom jobb. Om polisen utbildar bör dom få ta betalt!? Det flesta utbildningar kostar väl pengar? Är det inte ett subventionssamhälle vi vill ifrån? Här ser vi ett litet men ändå exempel på den överstatlighet Sossarna skapat i Sverige. Vi ropar på Storebror om det mesta! Det blir ett helvetes jobb under decennier att inse och lära nytt. De frilansande väktarna driver ju frivilligt egna företag, då kan man inte gnälla att ny kunskap kostar. Alternativet blir väl att bli anställd då? Man kan inte både äta och spara kakan. Med full respekt för ett bra jobb dock.

Kommentarer är stängda.