Expressens ledarredaktions uttalande stämmer: Tomheten ekar när Löfven talar…

Av | januari 16, 2020

I går eftermiddag skrev expressens ledarredaktion en svidande recension om Löfven och hans prestation under partiledardebatten som var under onsdagen. Om eller när Löfven läser den så borde han förstå att han är fel person på fel plats. Att det är dags att kasta in handduken för honom. För när de skriver att Löfvens anförande var så floskelfyllt att det i det närmaste var obegripligt, att tomheten ekade när han talade.
När Löfven inte en utan två gånget under sitt inledande anförande sade att han hör medborgarnas ilska och han delar den. Att han försöker likställa sig med gemene man som sitter i tv-soffan och hötter med näven mot sig själv. Det är bara patetiskt men kanske rätt plats för honom nu när han kapitulerat.

Löfven gör som så många andra ledare som har tappat förmågan att styra. Han ser tillbaka mot sina drömmars tid då Socialdemokraterna var allenastyrande i svensk politik. Mot en tid för nästan 100 år sen, mot folkhemsbygget, mot det starka samhället, mot välfärdsbygget. Det som han sade var ett svårt projekt. Men något som också gjorde Sverige till ett blomstrande land. Något som han tror de, alltså Socialdemokraterna ska kunna återskapa. Men det var något som han också varit med om att montera ner sen han blev statsminister. Men det är ju något han inte vill erkänna. Då är det lättare att skylla på andra.

Men nu kan man fråga sig varför denna skröpliga modlöshet?
Expressens ledarredaktion kommer med en förklaring, han drömde om att tugga i sig hela alliansen och som ständigt hävdade att blockpolitiken var fördummande, han fick sin vilja igenom på både gott och ont. JÖK:en har berövat Löfven en ärkefiende att ta spjärn emot. Och han kan inte nu obekymrat gå på med att ”alliansen förstörde Sverige”, inte när halva gänget sitter i hans knä och blivit JÖK-vänner. Han kan inte heller fälla one-liners om att högeroppositionen vill sänka skatterna för de rika istället för som socialdemokraterna satsa på välfärden.

Inte sedan han själv är med om att sänka skatten för de rikaste i landet. Detta medan oppositionen från V till M kräver mer pengar till välfärden. Löfvens och socialdemokratins bakbundenhet gjorde sig extra tydlig när han duellerade med Åkesson och där denne krävde att migrationstakten med 120 000 uppehållstillstånd 2019 måste få ett slut. På detta svarade Löfven argt med med klassisk Center-Liberal-retorik att det handlade om arbetsinvandring. Det handlade om akademiker, läkare, dataprogrammerare och andra högutbildade. Något som kommer att vara en tillgång för Sverige. Något som han själv vet var en lögn.

Och det var inte bara en lögn att de som fick uppehållstillstånd i fjol var arbetsinvandrande högutbildade. Dessa var mindre än tusen stycken. Istället handlade det om anhöriginvandring och lågutbildade arbetsinvandring. Och inte nog med det, 2018 gick Socialdemokraterna till val med ett löfte om att strama åt arbetsinvandringen, så det räckte inte med en lögn för att han skulle försöka vinna duellen, Löfven behövde två och trots det så vann han inte den då alla genomskådade honom.

Några andra saker som också går emot Löfven numera är att ingen längre tror på flosklerna han framför. Polletten har fallit ner hos merparten och han inser nog nu att politik är svårt. Där finns inga lätta lösningar som han trodde när han sade under förra mandatperioden ”Nu vänder vi segregationen eller kriminaliteten ska bort!” Problemen harvars vuxit, och istället för att säga som han gjorde i en partiledardebatt 2016 att ”stenkastarna ska stoppas”, så får han idag säga att det är skjutningarna och sprängdåden som ska bekämpas.

Så expressens ledarredaktion menar att allt som återstår av Löfvens tal blir en smått surrealistisk soppa av honnörsord som plikt och rätt, gemenskap, inkludering och trygghet. Där finns ingen framåtrörelse eller politisk vilja. Socialdemokraterna vann halva alliansen men de förlorade sin själ. De förlorade sina möjligheter att välja den politik som kanske fått väljarna att stanna kvar i partiet för att istället få behålla makten.
Men där var någon klok man vid namn Lord Acton som sade för många många år sen att makten korrumperar och den som fått för mycket makt vill behålla den med alla medel och det stämmer för Löfven och dagens Socialdemokrater.

https://www.expressen.se/ledare/tomheten-ekar-nar-lofven-talar/

2 reaktion på “Expressens ledarredaktions uttalande stämmer: Tomheten ekar när Löfven talar…

  1. Ulla Vikström

    Det har ekat tomhet både till vänster och höger. Ingen av våra ”duktiga” politiker har någon insikt hur samhället fungerar. De är för egoistiska och tänker hur mkt kommer jag att tjäna? De lever i en egen bubbla med exklusiva avtal som inte existerar på ordinarie arbetsmaknaden. Vi vanliga persioner är så trötta på deras oförmåga att komma till skott o hitta lösningar. Spelar ingen roll om det är M , KD,C, L, SD Mp eller S . De utgår från sig själva att hitta de bästa lösningarna. Tyvärr har vi för många egoister idag , som ”arbetar” som politiker. De har ett eget guldkantat pensionssystem som de försvarar med näbbar och klor. Vi vanliga arbetare har också haft det systemet, men de tog de bort. Jissa om vi har många fattigpensionärer. Undersök systemet. Det är vidrigt hur politikerna har beslutat.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *