INSÄNDARE. Jan Lindberg: Varningen: Ny farlig trend spär på våld och sprängningar

| 19 januari, 2020

Sprängningar, våld och dödsskjutningar. Sverige jämförs av forskare med krigszoner. Samtidigt krävs det allt grövre våld för att väcka polis och makthavare. ”Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället”, säger krönikören Paulina Neuding.

Våldsvågen breder ut sig i Sverige. Bara förra året åkte Bombgruppens tekniker ut på 121 sprängningar, enligt siffror från Nationella bombskyddet. I början av januari rapporterade polisen att antalet skjutningar ökade 2019 från 306 till 320 jämfört med året innan.

Sprängningarna är så många att vi måste söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet, sa kriminologen Amir Rostami nyligen till DN.

Och enligt Ardavan Khoshnood, kriminolog på Malmö Universitet, har inget annat land i Västeuropa så många i åldern 15–29 som är inblandade i skottlossningar och dödsskjutningar.

Sverige, en välfärdsstat från Skandinavien har hamnat i en situation som lyser med sin frånvaro i jämförbara länder som Norge, Danmark och Finland.

Bortsett från de uppenbara farorna med våld och social oro, påverkar det oss också psykologiskt. I takt med att våldet trappas upp får händelserna mindre utrymme i nyheterna. Det leder till att svenskarnas toleransnivå för våldet hela tiden förskjuts. Det blir vanligt, vardagligt. Det blir normaliserat.
– Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället säger Neuding.

Jan Lindberg

fplus


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •