Tino Sanandaji: Trots sprängningar, skjutningar, barnrån och äldrevåld låtsas Löfven att problemet bara är allmänhetens känslor

Sverige upplever ännu ett otäck helg, med två gängmord i Stockholm och en bestialiskt misshandel av en 92-åring. Dygnets rubriker är händelser ni inte skulle önska ert värsta fiende, och så legio att bara det värsta får utrymme.

• Man dödad i skottlossning i Kungens kurva

• Man i 25-årsåldern död efter skottlossning i Jordbro

• Stockholm: Två pistolmän sköt flera skott vid rån

• Ung man knivskuren av gäng i Lomma

• Trollhättan: Gäng i bråk i centrum – stenkastning mot polis

• Göteborg: Man överfölls av rånargäng – hittades knivskadad i buken

• Göteborg: Man knivskadades i ansiktet efter bråk

• Göteborg: Flera elever rånade vid skolor i Hovås

• Västerås: 60-årig kvinna attackerad med tillhygge vid en skola

• Grovt rån i Skövde – maskerade män trängde sig in i bostad

• Norrköping: Kvinna misshandlad av flera män

• ”92-årig kvinna brutalt misshandlad i Malmö. Ett svullet blålila ansikte, flera frakturer, och en livshotande skada i nacken…Chris Marschall, 67, fick själv tvätta bort sin mammas blod från väggarna i sovrummet och ta hand om de blodfläckiga sängkläderna. Sent kvällen innan, bara några dagar efter julafton, hade hennes 92-åriga dementa mamma misshandlats svårt i hemmet. Hon är en av de som drabbats av den eskalerande åldringsbrottsvågen i Malmö”

Statsministerns respons imponerar inte. I fredags sa Stefan Löfven till Expressen: ”På helheten är Sverige ett hyfsat tryggt land, men det är klart att när det smäller och det skjuts upplevs fullt förståeligt en otrygghet.”

Trots sprängningar, skjutningar, barnrån och äldrevåld låtsas Löfven att problemet bara är allmänhetens känslor, och framställer kriminalitet som en närmast psykosomatisk problem som ska lösas med lugnande prat. Det är dock inte allmänheten utan Löfven som är oinformerad och populistisk.

Naturligtvis är Sverige med så lågt ställda krav fortfarande ”på helheten” ett ”hyfsat tryggt” land, en urvattnat beskrivning som man också kan använda på stora delar av Mellanöstern och Afrika. Problemet är att Sverige när Löfven växte upp var en av de tryggaste länderna i världen och för den delen i världshistorien, men gradvis upplevt en sämre utveckling än jämförbara länder.

Trots att trenden är uppenbar i datan fortsätter Löfven med infantil retorik om att vi ska vara tacksamma så länge Sverige ”på helheten” är ”hyfsat tryggt”. Vore det inte bättre att han med denna inställning avgick och släppte fram en ledare med högre ambitioner för sitt land?

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

13 tankar på “Tino Sanandaji: Trots sprängningar, skjutningar, barnrån och äldrevåld låtsas Löfven att problemet bara är allmänhetens känslor

 1. Elisabeth

  Är han både blind o döv vår stadsminister. Han kan ju inte på allvar mena att vi är ett tryggt land när man knappt vågar svara i telefon, öppna dörren eller gå ut för det kan vara nån som skadar en. Det enda han gör är att prata massa strunt.

  Svar
  1. Hemlaren

   Hur kan det komma sig att så många tror att landet har en “stadsminister”?
   Lär er någon gång skillnaden mellan en stad och en stat!

   Svar
 2. Stefan Claesson

  Om detta är sant är det ju förskräckligt och kräver högsta prioritet av landets ledning.

  Svar
 3. Bettan

  Hur kan någon acceptera en sådan ledning av ett land? Alla verkar stå handfallna och se på hur landet faller samman.

  Svar
 4. Benny Erhag

  Problemet är tyvärr att vi svenskar överlag är lika flata och aningslösa som statsministern.
  Hur kan vi bara se på när det fina land som våra förfäder skapade slits sönder!?

  Svar
 5. Berra Fors

  Hur ska Stefan Löven kunna förstå hur Sverige av idag ser ut när han inte ser något komma. Tror han att vi svenskar är blinda, döva och tacksamma, för det verkar ju han vara. Oj!! glömde verklighetsfrånvarande.

  Svar
  1. Johan

   Ja, du. Det vi hittills gör är att säga till våra närmaste “Var försiktig. Lycka till! Hoppas inget händer” när de går iväg till jobbet på ännu ett nattpass någonstans, till en lön Stefan Löfven skulle gapflabba åt.

   Svar
 6. Claes Runbalk

  Låt Jimmie Åkesson ta över, han har allt som Löfven inte har.

  Svar
 7. Johan

  Skulle svarat Benny ovan men det hamnade på fel rad. Kan ej ändra.

  Svar
 8. Mr Black

  När ska någon ansvarstagande läkare utfärda en LPT 47 § på “statsministern”

  47 § Om det finns skälig anledning att anta att någon lider av en allvarlig psykisk störning och är farlig för annans personliga säkerhet eller eget liv eller i övrigt behöver omedelbar hjälp, får Polismyndigheten tillfälligt omhänderta honom eller henne i väntan på att hälso- och sjukvårdspersonal kan ge honom eller henne sådan hjälp. Den omhändertagne får föras till en sjukvårdsenhet som kan ge stöd och behandling.

  Och när ska omvärlden kräva att FN:s R2P används? Iofs det enda landet som kan göra det är Ryssland.

  Svar
 9. Tony Larsson

  Och tyvärr finns det inget ljus i tunneln….Nu väntar vi bara på februariöverenskommelsen efter nästa val…Demokrati? Nja…Och sen public service? Såg ett tv program från England där man diskuterade om att Sverige ligger sämst till i EU när det gäller censur inom TV media och press…Sverige!? Vad har hänt?

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *