JÖK:en höll presskonferens om välfärden. Skjuter till fem miljarder.

| 20 januari, 2020

JÖK:en höll för en stund sen en presskonferens i riksdagen om att de lovar tillskjuta fem miljarder ytterligare till välfärden i vårbudgeten. JÖK:en meddelade också att de ska lägga mer pengar på tryggheten. Totalt handlar det om sammanlagt 750 miljoner kronor redan under innevarande år. Bland annat får domstolsväsendet 400 miljoner kronor, varav 180 miljoner går till Migrationsdomstolarna. Statens institutionsstyrelse, alltså den myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård, får 250 miljoner kronor.

Detta meddelades idag efter förre veckan då Vänsterpartiet fick med sig Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på att lämna ett misstroendevotum om inte det tillfördes mer pengar till välfärden.
Men frågan är nu om detta räcker för att få bort hotet då Jonas Sjöstedt krävde ett minimum av 10 miljarder och Kristdemokraterna ville ha 6,7 miljarder mer till välfärden?
Att det kanske räcker för Moderaterna kan må så vara då deras krav bara var på 3 miljarder, men de kan bara för att jäklas med JÖK:en ändå välja att följa med på Vänsterpartiets krav att fälla regeringen.

Vi får se tiden ann, och se vad som kommer att presenteras när vårändringsbudgeten ska debatteras i riksdagen. Det kan ju hända att regeringen då inser att detta påslag inte räcker till och att de än en gång då presenterar ett nytt förslag bara för att undvika ännu ett misstroendevotum mot dem. Men det kan ju också vara så att oppositionen lägger ner hotet då de i alla fall fått regeringen att inse att det behövs mer pengar till kommunerna och regionerna för att de ska kunna upprätthålla någon som helst godtagbar välfärd. Men som sagt vi får se tiden ann om detta. En sak är i alla fall klar Löfvenregeringen och JÖK:en kommer att ha ett svårt år framför sig.

https://www.expressen.se/dinapengar/mittenpartierna-haller-presskonferens/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/januaripartierna-haller-presskonferens-svt-nyheter-sander-direkt