INSÄNDARE. Kristoffer Tamsons (M): Stoppa chockhöjt pris för vaktutbildning

Av | januari 23, 2020

Varje dygn förebygger ordningsvakter slagsmål, övergrepp och våldsamma situationer runtom i vårt samhälle. Kåren har kommit att bli ett så vanligt inslag i vardagen att det är svårt att föreställa sig vår kollektivtrafik, våra gallerior eller gator och torg utan dem. För detta tar jag alltid chansen att framföra min tacksamhet till ordningsvakterna. Ordningsvakterna behöver nu uppbackning och detta mot regeringens tafatthet och mot polisens chockhöjning av kostnaden för ordningsvaktsutbildningen.

Polisen, som ansvarar för utbildning av ordningsvakter, har föreslagit en chockhöjning av kostnaden för utbildningen för att dra in mer intäkter. För att utbilda sig till ordningsvakt kommer kostnaden att öka med 180 procent och den obligatoriska fortbildningen med 370 procent. Det är inga småsummor.

Det råder redan idag brist på ordningsvakter och efterfrågan på ordningsvakter har ökat drastiskt under senare år. Detta ska ses i spåren av en tilltagande poliskris där ordningsvakterna tvingats ta över en stor del av arbetet som tidigare har hanterats av polisen. Regioner och kommuner har valt att möta utvecklingen genom att själva ta ansvar och anställa ordningsvakter. Bara inom SL lade vi i fjol upp emot 300 miljoner kronor på trygghetssatsningar, varav hälften till ordningsvakter.

Hur reagerar då ordningsvakterna på höjningen? I delar av branschen där ordningsvakter själva står för kostnaden uppmanas nu till strejker och även avhopp. En grupp med namnet ”Höj avgiften – JAG slutar som ordningsvakt” har snabbt vuxit till 3.600 medlemmar. Det är allvar nu. https://www.facebook.com/groups/992226601151764/

Samtidigt höjs ett varningens finger för var höjningen kan landa längre fram. Detta riskerar i längden att slå mot vaktbolag och mot beställare som SL. Min farhåga är att höjningen i längden riskerar att addera miljontals kronor i extra kostnader för exempelvis SL för att behålla eller utöka kärnan i vårt trygghetsarbete – ordningsvakterna.

Görs ingenting riskerar det att slå mot ordningsvakterna och i längden mot landets kommuner och regioner. Kostnaden för regeringens tafatthet ska inte tvingas landa på skattebetalarna, än mindre ska den landa på ordningsvakterna själva. Regeringen borde skyndsamt se över regelverket och hitta en lösning på situationen.

Kristoffer Tamsons (M), , trafikregionråd och ordförande för SL på Facebook

Skriver i SvD och har gjort ett inslag i SVT om detta.
Läs mer här: https://www.svd.se/stoppa-chockhojt-pris-for-vaktutbildning
Läs mer här: https://www.svt.se/…/kritik-mot-chockhojning-av-utbildning-…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *