Lars Lindström påstår att 80 procent har fel i att Sverige är otryggare och osäkrare, Han säger det är säkrare och tryggare än på decennier.

| 27 januari, 2020

När man läser Lars Lindströms krönika om brottsligheten i Sverige så frågar man sig om han sover eller är det möjligen så att han tappat förståndet?
För när han skriver att det är vårdslösa politiker och debattörer som skriker att våldet aldrig varit värre, att brottsligheten ökar lavinartat, och att det råder krigstillstånd. För i Lindströms ögon så är det inte så, även om skjutningar och sprängdåd har ökat oroväckande finns andra, positiva tendenser, som förtjänar att lyftas fram som kontrast till överdrivna hotbilder.

Enligt honom så har antalet anmälda brott om misshandel och grov misshandel stadigt haft en nedåtgående trend de senaste åren. Enligt BRÅ-statistiken för anmälda brott ligger misshandelssiffrorna för de två senaste åren lägre än de gjort på många år. Inte sedan 2005 har så få fall av misshandel och grov misshandel anmälts per 100 000 invånare. Efter en tidigare uppgång visar de senaste 10-15 åren alltså en glädjande kurva. Han tar också och menar att statistiken över antalet personer som fått vård för våldsskador antyder att våldet mot både kvinnor och män har minskat dramatiskt de senaste tio åren.

Måhända att antalet brott om misshandel och grov misshandel har minskat men att påstå att där finns statistik som visar att vårdbehovet för våldsskador har minskat och att det för unga män halverats de senaste tio åren är bara ett bevis på att han antingen inte kan läsa statistik eller att han får denna statistik från Jerzy Sarnecki. Då den är lika hårresande som påståendet att migrationen inte har haft någon inverkan på Sverige alls och att dem som säger det är bara alarmister.

Enligt Lindström har aldrig Sverige varit tryggare och säkrare än nu skriker han ut som en Bagdad-Bob, och alla de 80 procent som nationella trygghetsundersökningen 2019 intervjuade och som ansåg att brottsligheten i Sverige har ökat under de senaste tre åren de har fel. För enligt Lindströms siffror så har det totala antalet anmälda brott de senaste tre åren legat ganska stilla på drygt 15 000 anmälda brott per 100 000 invånare. De brott som kallas ”brott mot liv och hälsa” har en nedåtgående trend: 887 anmälda fall per 100 000 invånare under förra året och samma under 2018. Vilket är de lägsta siffrorna sedan 2005.

Så man frågar sig om Lars Lindström sover eller om han medvetet blundar för allt som händer i Sverige. För inte nog med att han är övertygad om att våldsbrotten minskar, han påstår också att antalet anmälda sexualbrott som ökat under flera år nu har stått stilla de senaste tre åren. Men han medger dock att mörkertalet för dessa brott tros vara stort. Han fortsätter sen med att säga att antalet stöld och rån har sjunkit stadigt de senaste decennierna och siffran för anmälda tillgreppsbrott 2019 är den lägsta sedan 1960-talet.

För att sen inte tala om antalet mord som han säger att det senaste decenniet ska ha varit det lägsta på 50 år.
Så enligt Lindströms retorik skenar inte brottsligheten i Sverige, landet blir allt tryggare och säkrare.
Detta trots att det skjuts och sprängs nästan dagligen, detta trots att det under fjolåret var 334 skjutningar där 42 personer miste livet. Detta trots att det skedde 257 sprängningar, en nästan 60 procentig ökning sen 2018.
Så än en gång, sover karlen eller har han tappat förståndet?
För något är det med hans Bagdad-Bob-uppförande.

https://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/brottsligheten-i-sverige-skenar-sags-det-men-det-gor-den-inte/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR1ZU3GtaHCl8XPuQ3mDtMOVDeqQhTiOpJHdRZZpeVZmicppazqgqsSTAVY

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Lars Lindström påstår att 80 procent har fel i att Sverige är otryggare och osäkrare, Han säger det är säkrare och tryggare än på decennier.

 1. Bill Eriksson

  Det kan faktiskt vara så att brottsligheten minskar samtidigt som skjutningar och sprängningar ökar. Vad gäller den i befolkningen upplevda otryggheten kan vi tacka dig och dina alarmistvänner för. Duktigt jobbat.

 2. Carl den 12

  Eller så vågar folk inte anmäla pga ökad hotbild ???

  Carl som aldrig slutar förvånas utav att vi lever i så skilda världar och att även poliser jag samtalar med, ser samma ökning.
  Men, det kan ju i och för sig vara yrkesskada och vi andra som går med larmet på 24 7 har sett för mycket på katastroffilmer.
  Annars är ju ett klassiskt resonemang: Har det inte hänt en själv, så har det ju faktiskt inte hänt.

Kommentarer är stängda.