INSÄNDARE. Jan Lindberg: VART TAR PENGARNA VÄGEN?

| 28 januari, 2020

En skattereform som gynnar låginkomsttagare skulle göra det möjligt för Socialdemokraterna att vinna tillbaka väljare, skriver advokaten och tidigare S-ministern Thomas Bodström i en debattartikel i Expressen.

Enligt honom borde skatten sänkas till 25 procent för de som har lägst inkomster.

Äntligen ett bra förslag från en fd S-minister. Det ställer jag gärna upp på. Mer pengar till dem som har det svårt. Det är inte en dag för tidigt.

Men för att finansiera skattesänkningarna vill Bodström se en återinförd förmögenhets- och arvsskatt, samt en rättvisare fastighetsskatt och ökad aktieutdelningsskatt.

Det är den gamla vanliga visan när det gäller Socialdemokraterna. Man föreslår sänkta skatter för en grupp och höjer den istället för en annan.

”Politik handlar om att våga ta initiativ” säger Bodström. “Det går inte att leva på gamla meriter. Det är dags för Socialdemokraterna att göra det nu för att åter kunna bli det ledande partiet i Sverige”.

Det är nästan så man hör hans desperation och nyfunna insikt om att man inte längre är det ledande partiet.

Att höja skatten har länge varit Socialdemokraternas lösning på samhälls och välfärdsproblem. En Robin Hood-politik.

Det är dock uppenbart att höga skatter inte är lösningen på välfärdens utmaningar – om så var fallet skulle Sverige inte ha några problem. Snarare handlar det om riktigt dåliga prioriteringar, för att inte säga rent usla prioriteringar.

Att pengarna fullkomligen flödar ur statskassan för att släcka de värsta bränderna efter de senaste årens oansvariga migrationspolitik är inget man tycks medveten om.

Så det är snarare ett strukturfel i samhället idag. Man borde kanske fråga sig vart skatterna går istället.
Det vet många av oss redan men våra politiker sliter sitt hår med detta som blir så uppenbart för allt fler.

Det finns många välfungerande länder med lägre skattetryck som vi borde ta lärdom och inspireras av – exempelvis Schweiz, Kanada och Australien.

Sverige har snart, eller kanske redan, sämst tillväxt i EU – delvis på grund av den höga skatten.
Då är det inte omfördelning av skatter som är lösningen även om jag applåderar förslaget om sänkt skatt för dem med lägst inkomst.

Att människor har rätt till sin egendom och sin inkomst är en av de allra mest centrala principerna för ett fritt och välmående samhälle och för att det ska kunna utvecklas och få tillväxt. Att stagnera gynnar ingen.
Det handlar om att få hjulen att snurra och det gör dom inte om man sätter käppar i dem.

I Socialdemokraternas Sverige finns det snart inga pengar kvar till statens kärnuppgifter – trots de enorma summor många av oss tvingas betala i skatt. Så frågan vi borde ställa oss är istället – Vart tar pengarna vägen?

Jag vet svaret – Gör du?

Jan Lindberg

Expressen


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “INSÄNDARE. Jan Lindberg: VART TAR PENGARNA VÄGEN?

  1. Anders

    Skatten på imkomster på 20-25 000 är redan mycket lägre än 25%. Skrämmande att en så högt uppsatt person som Bodström (och även du verkar det som) har noll aning om detta. Vilket debacle!!!

Kommentarer är stängda.