Soheila Fors: Det är i Göteborg det bestäms om en spade får kallas för en spade.

| 28 januari, 2020


“Försöken att tysta Ann-Sofie Hermansson och därmed andra kritiska röster pågår idag i Göteborgs tingsrätt.

(1) Det borde vara så enkelt. Att vara mot en totalitär ideologi kan inte vara rasism, att förtrycket saknar hudfärg, att deklarationen om mänskliga fri- och rättigheter (2) och barnkonventionen (3) visar var extremismens gräns går.

Islamisterna har länge sett yttrandefriheten som en huvudfiende. De har som mål att driva naiva demokratier i Europa att införa hädelselagar. De vann sin största seger i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg den 25 oktober 2018 när domen mot en kvinna att ha förbrutit sig mot andras ”religiösa känslor” och ”hotat den religiösa freden” bekräftades. (4)

Åtalet i Göteborg följer bara standardmallen från Iran om hur man tystar kritiker. Trots påhopp som jag själv också drabbas av så hoppas jag verkligen att Sveriges kritiska röster inte tystas. Yttrandefrihetens baksida är att man får tolerera förolämpningar. (5)

Sist några funderingar: Jag tror att åtalet är en reaktion på att samhället börjat omvärdera extremism, att dörrarna börjat stängas och att inbjudningarna till de politiskt korrekta samlingarna sinat. Damerna slåss för sin heder, för att inte bli ”socialt döda”. Men det finns en enkel väg in. Det är att ta avstånd från samröret med extremister. (6)

Sedan tror jag att det är en kulturchock i mötet med det öppnare samhället att man inte längre obesvarat kan brännmärka människor som islamofober eller rasister. Förr eller senare börjar någon att syna ens egna kort, umgängeskrets och ideologi. Vi ska ägna oss åt sak, inte personangrepp.
Min muslimska släkt och vänner demonstrerar på Irans gator mot islamisterna. Det finns en gräns mellan vanliga muslimer och intoleranta extremister som dras i vanliga muslimers blod.”


(1) https://www.gp.se/…/fullsatt-n%C3%A4r-ann-sofie-hermansson-…
(2) https://fn.se/…/Allmanforklaringomdemanskligarattigheterna.…
(3) https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten#kort-version
(4) https://hudoc.echr.coe.int/eng…
(5) https://omni.se/debattorer-stammer-s-topp-kranker-…/a/1k9lxl
(6) https://www.gp.se/…/terrorexperten-backar-hermansson-de-%C3…

Soheila Fors på Facebook 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: